Sursa foto: arcada.ong

Sunt destul de mulți ani de când am contact cu copiii speciali. Lucrând cu copii cu TSA (tulburarea de spectru autist) nu rar mi-a fost adresată întrbarea: „Adică îi dresezi?… așa ca să te asculte?”

Ei bine, NU! Terapia copiilor cu tulburare de spectru autist nu reprezintă dresaj. Exact așa cum recompensa nu reprezintă mită. Despre recompensă găsești un articol aici.

Ce este ABA?

ABA este acronimul de la Applied Behavior Analysis, adică analiza comportamentală aplicată. ABA reprezintă știința dedicată cunoașterii și îmbunătățirii comportamentului uman. Analiza comportamentală aplicată nu este egal cu TSA. Aceasta se aplică în diverse cazuri sau arii. Se practică în domenii precum psihologia muncii, psihologie judiciara etc.

Cu toate că ABA a crescut în popularitate recent, ea are în spate peste 50 de ani ce cercetări și investigații științifice. Aceste cercetări s-au efectuat asupra unor persoane de un spectru larg de tulburări de dezvoltare și tulburări comportamentale.

Este ABA eficientă ?

Lovaas și colegii săi au publicat în 1973 un studiu extins, care a demonstrat că ABA este eficientă în tratarea unor comportamente multiple la copii. ABA este eficientă în predarea abilităților sociale, de joacă, de comunicare complexă, dar și de autoservire. Totodată, ABA este eficientă în reducerea comportamentelor disruptive, precum autoagresivitatea, crizele de furie, lipsa de complianță și autostimularea.

Care este obiectivul intervenției?

Obiectivul unei intervenții în cadrul unui program care are la bază ABA, este acela de a învăța copilul acele abilități care îl  vor ajuta să se dezvolte, să își atingă cel mai înalt grad de independență și să dobândească o calitate cât mai bună a vieții.

În concluzie, ABA nu reprezintă dresaj, iar ariile în care ea se poate aplica sunt variate. Acum știi și faptul că ABA nu e o formație muzicală. Am mai vorbit despre ABA și pe TikTok.

Tu ce părere ai despre acest fel de intervenție?

 

Bibliografie:

Ghid de terapie ABA,Ron Leaf and co. 2010,Editura Frontiera

Previous articleVisurile de vară
Next articleDepistarea timpurie a autismului
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here