Zilele trecute urmăream un grup dedicat persoanelor cu TSA (Tulburare din Spectrul Autist), de pe o platformă de socializare. Am remarcat următoarea întrebare: „De ce pun accent terapeuții ABA pe incastre, puzzle-uri, înșirat mărgele? De ce nu încearcă să petreacă mai mult timp din ședința de terapie stimulând limbajul?”

Sunt instructor comportamental, cu o experientă de peste 4 ani în lucrul cu persoanele cu TSA, și nu numai. Voi descrie puțin beneficiile activităților amintite.

Liniștit !

Una din cele mai importante achiziții pe care un copil poate să le aibă în repertoriul său este capacitatea de a rămâne liniștit, de a rămâne în sarcină. Disciplina este o achiziție pe termen lung, nicidecum pe termen scurt.

Dacă un copil nu are achiziționată abilitatea de a rămâne liniștit, de a rămâne în sarcină, atunci nu putem sări peste această etapă.

Incastrele, puzzle-urile și coloratul sunt un mijloc foarte bun prin care copiii își exersează capacitatea de a rămâne liniștiți. De asemenea, ei învață să rămână în sarcină.

Achizițiile viitoare depind de capacitatea copilului de a rămâne în sarcină, de a fi atent la instrucțiile și informațiile pe care le primește.

Atenție… Motricitate…și nu numai !

Atunci când ofer unui copil un puzzle sau un incastru, pe lângă faptul că urmăresc ca el să fie liniștit și să rămână în sarcină urmăresc și alte obiective.

Atenția este o abilitate ce se poate dezvolta pe baza lucrului cu puzzle-uri și incastre. Totodată, cu ajutorul acestor jocuri dezvoltăm și partea de motricitate fină. Abilitatea de a formula cereri  sau de a lucra în colaborare cu o altă persoană este de asemenea un lucru care se poate exersa prin intermediul acestei activități.

Nu în ultimul rând, pe baza imaginilor de pe puzzle sau incastru putem îmbunătăți limbajul receptiv, limbajul expresiv și limbajul intraverbal.

Logoped !

Nu în ultimul rând, vreau să menționez că sunt persoane care sunt specializate pe terapia limbajului. Dacă natura cazului este de așa manieră încât să aibă nevoie de serviciile unui logoped, atunci terapeutul comportamental nu ar trebui să intre pe un teritoriu care nu este al său. Nici anestezistul nu se apucă să opereze el. Aceea este treaba chirurgului.

Te invit să mă urmăresti pe TikTok!

_________________________________________

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

 

 

 

 

Previous articleVorbire pură și simplă. Despre dislalie
Next articleGeorgiana – de Mihai Dumbravă
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here