Sursa foto: Pinterest

Stau la birou și deodată îmi sare în ochi următorul titlu: “De ce mint copiii? – Cum pot încuraja părinții sinceritatea” de Paul Ekman. În mintea mea, pentru câteva secunde, a fost un amalgam de gânduri: “Vai, dar ce important este pentru un copil să învețe să mintă! Cât e de benefic pentru dezvoltarea lui să știe să mintă… Bine, e clar că nu e ceva “frumos” și societatea condamnă acest lucru, dar e important tare”. Cam așa am conversat eu cu mine câteva secunde bune.

Sursa foto: Pinterest
De ce e bună minciuna ?!

În momentul în care un copil minte, putem afirma faptul că Teoria minții (ToM) își face apariția, iar funcțiile executive sunt în dezvoltare. Pentru a minți, copilul trebuie să conștientizeze și să înțeleagă ceea ce se află în mintea celuilalt. El trebuie să cunoască ceea ce o altă persoană știe și ceea ce nu știe.

Kang Lee menționa faptul că acei copii care mint au funcțiile executive mai antrenate. Prin urmare, “abilitatea de a înfrâna dorința de a spune adevărul și de a comuta pe minciună” își face simțită prezența. Această afirmație este susținută de un studiu publicat în 2016 (vezi bibliografia), în care era subliniată importanța și rolul funcțiilor executive în elaborarea și susținerea unei minciuni. Pentru a evita diverse “scurgeri de informații”, copilul este nevoit să apeleze atât la memoria de lucru cât și la controlul inhibitor.

Minciuna este benefică în dezvoltarea unui copil. Atunci când minte, copilul își dezvoltă capacitățile intelectuale, reușește să se transpună în pielea altei persoane, își dezvoltă altruismul și reușește să își înțeleagă mai bine semenii.

Sursa foto: Pinterest

Cu toate că minciuna este un pas împortant în procesul de dezvoltare al copilului, este la fel de important și ca aceasta să nu fie constantă, iar copilul să nu o integreze ca fiind un stil de viață.

În concluzie, bucurați-vă atunci când realizați că al vostru copil a început să mintă. Asta arată că dezvoltarea lui își urmează cursul firesc. Dar, în același timp, fiți atenți ca să nu își formeze un stil de viață bazat pe minciună.

Bibliografie :

De ce mint copiii? –  Cum pot încuraja părinții sinceritatea”  de Paul Ekman

Tainele psihologiei umane- 176 de curiozități (2018), Răzvan T. Coloja, Editura Crux Publishing

The role of executive functions and theory of mind in children’s prosocial lie-telling (2016), S. Williams, K. Moore, A. M. Crossman ,  V.Talwar

Previous articleMihai Dumbravă – Povestea Rădiţei
Next articleCopiii, femeia şi magnolia
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here