Dacă urmezi una din cele 3 metode pe care ți le prezint, vei putea îmbunătăți pronunția copilului

În urmă cu puțin timp, am fost solicitată să întâlnesc o fetiță. Era o fetiță foarte frumoasă, vorbăreață și isteață. Povestea câte în lună și în stele. Cochetă, mereu aranjată, îi plăcea să discutăm „chestii de fete”.

Mi-am dat seama rapid de ce părinții și-au dorit să întâlnesc acest copil. Fetița folosea sunetul T în loc de sunetul C. Toată familia era înnebunită de acest lucru. Până și bunicii au asistat la întâlnirea noastră. Așteptau să le spun „Cât e de grav? Se mai poate face ceva?”

Micuța avea 5 ani. Doar nu se va „tăsători” cu această pronunție.

Am folosit una din următoarele metode, pe care le recomand în acest caz.

Dacă e și cazul copilului tău, vezi ce se potrivește.
Sursa foto: Pinterest
  1. Începe cu onomatopeele

Atunci când folosim sunetele de animale sau sunetele naturii, ajutăm la emiterea spontană a sunetelor. Adică, lucrurile se întâmplă natural.

Câteva onomatopee pentru a declanșa emiterea sunetului C:

  • pocnește pistolul: poc;
  • cucul: cu-cu;
  • cocoșul: cucuriguu;
  • găina: cot-codac;
  • broasca: oac-oac;
  • ceasul: tic-tac.

2. Arată-i copilului cum se pronunță

În cazul sunetului C, vârful limbii nu atinge nici dinții, nici cerul gurii. Arată-i asta. Exagerează pronunția. Se insistă pe caracterul brusc al emisiei sunetului și a neparticipării buzelor și a limbii. Fă-l atent la gura ta atunci când pronunți.

3. Folosește o spatulă (sau o coadă de lingură curată, sau degetul curat al copilului)

Este tehnica care a avut succes în cazul fetiței despre care îți spuneam. Aceeași metodă a funcționat foarte bine și în cazul unui băiețel de aceeași vârstă. Și a funcționat de la prima ședință.

Se cere copilului să pronunțe sunetul T repetat și, în acest timp, se împinge limba cu o spatulă (coadă de lingură sau degetul copilului) până se obține sunetul C.

Ta-daaam. Atât de simplu.🙂

Vă doresc distracție plăcută și spor la treabă!

P.S. Dacă îți dorești să mai vorbim despre sunetele copiilor care dau bătăi de cap părinților, te aștept pe grupul Vorbire pură și simplă.

Sursa foto: internet

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă tu consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Previous articleProgramul și comunitatea „Vorbire pură și simplă”
Next articleZiua Scrisului de Mână
Mădălina Orian
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

2 COMMENTS

  1. Multumesc pentru sfaturile si metodele prezentate in articol! Cu siguranta voi incerca sa le aplic pentru a imbunatati pronuntia copilului meu. Este important sa ii oferim micutului nostru sprijinul de care are nevoie in dezvoltarea vorbirii si acest articol mi-a dat cateva idei foarte utile. Sper sa obtinem rezultate pozitive folosind onomatopeele, aratandu-i cum se pronunta si folosind o spatula sau o lingura pentru corectarea sunetului C. Va multumesc si va urez spor la treaba!

  2. Eu apreciez acest articol foarte mult! Tu oferi informatii practice si utile pentru parinti, venind in sprijinul lor. Prezinti trei metode utile pentru imbunatatirea pronuntiei copilului, pe care cei interesati le pot incerca cu incredere. Felicitari!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here