Sursa foto: Pinterest

Depresia în timpul sarcinii este un lucru comun. Aproximativ 18% dintre femei se confruntă cu simptome depresive în timpul sarcinii. 13% dintre femei afirmă că au avut depresie post-partum.

Ce este depresia post-partum?

Expunerea la depresia pre și post partum a mamei a fost asociată cu problemele de dezvoltare ale copilului. Astfel, depresia mamei corelează semnificativ cu problemele comportamentale și emoționale ale copilului. Printre aceste probleme se numără  dezvoltarea motorie întârziată (C.L. Lebel, M. Walton, N. Letaurneau, G.F. Giesbrecht, B.J. Koplon & D. Dewey, 2016) și lipsa abilității de a-și însuși aptitudini sociale conform vârstei (Carter et al., 2001).

Sursa foto: Pinterest

Depresia post-natală este o depresie moderată / severă. Aceasta este diagnosticată în perioada imediat următoare venirii pe lume a bebelușului, sau într-un interval de 1 an de la data nașterii copilului. Tații sunt mai predispuși la depresia post-natală în primele 3-6 luni de la data nașterii copilului (K.Biebel& S. Alinkha, 2016).

Studiile arată că în 29% din cupluri cel puțin unu dintre părinți a experiențiat simptome depresive. Prevalența depresiei post-natală la tați este semnificativ mai mare atunci când și mama experiențiază simptome de depresie post-partum. Poate ajunge până la 40%  (Pinheiro, Magalhaes, Horta, da Silva & Pinto, 2006).

Cu toate că depresia post-natală la tați a fost mai puțin studiată, este cunoscut faptul că și aceasta are impact asupra dezvoltării copilului și afectează în același timp și satisfacția maritală (F. deMontigney, M. E. Girard, C. Lacharite, D. Dubeau, 2012). Aproximativ 16% dintre tați experiențiază depresia post-natală. Depresia poate avea o intensitate minoră până la severă  (Pinheiro et al., 2006).

Sursa foto: Pinterest

În 2000, Oyserman și colaboratorii săi atrag atenția asupra faptului că depresia afectează abilitățile de parenting. Părinții ce suferă de depresie post-natală nu sunt la fel de implicați în relația părinte-copil, în comparație cu părinții care nu prezintă depresie post-natală. Aceștia nu sunt la fel de afectuoși și respondenți la nevoile copilului. Ei pot dezvolta un comportament ostil și chiar neglijent față de copil (NRC & IOM, 2009).

Simptome ale depresiei post-natale prezente la ambii parinți:

Printre simptomele ușor de identificat se numără:

  • episoade depresive ce durează minim două săptămâni
  • pierderea interesului pentru activități
  • pierderea/ creșterea în greutate
  • oboseală/lipsă de energie
  • insomnie/hipersomnie
  • vină
  • anxietate severă
  • lipsa de concentrare
  • gânduri de autovătămare/ suicid
Sursa foto: Pinterest
Teste de screening

Testele de screening sunt folosite pentru a depista cât mai devreme o eventuală depresie post-partum. Această metodă este simplă și eficace pentru detectarea depresiei (Munoz, Beardslee & Leykin, 2012).

Terapia cognitiv comportamentală (CBT) s-a dovedit foarte eficientă în tratarea depresiei.  De aceea, deseori, psihologii recurg la această formă de terapie pentru a trata depresia (Munos et al., 2007). Cu ajutorul CBT, psihologii îi învață pe părinți cum să își monitorizeze gândurile și comportamentele negative și să le înlocuiască cu unele pozitive.

Aici găsești o prezentare cuprinzătoare a depresiei post-partum. Dacă și tu te confrunți cu asta, cu siguranță, nu ești singurul părinte. Dacă asta nu te consolează, vreau să știi că poți cere ajutor de specialitate. Există instrumente și oameni foarte bine pregătiți, care te pot ajuta.

Să ai zile senine!

Bibliografie:

Pamela Massoudi b,n, C.Philip Hwang , BirgittaWickberg, 2013 How well does the Edinburgh Postnatal Depression Scale identify depression andanxiety in fathers? A validation study in a population based Swedish sample

MEREDITH L. GUNLICKS, PH.D., AND MYRNA M. WEISSMAN, PH.D., 2008 Change in Child Psychopathology With Improvement in Parental Depression: A Systematic Review

Stephen Mattheya, Bryanne Barnettb, Pauline Howiec, David J. Kavanaghd 2001, Diagnosing postpartum depression in mothers and fathers: whatever happened to anxiety?

Edhborg, A.-S. Matthiesen, W. Lundh, and A.-M. Widstro, 2005 Some early indicators for depressive symptoms and bonding 2 months postpartum – a study of new mothers and fathers

Sylia Wilson, C. Emily Durbin,2009 Effects of paternal depression on fathers’ parenting behaviors: A meta-analytic review

R. Neal Davis, Matthew M. Davis, Gary L. Freed and Sarah J. Clark, 2011, Fathers’ Depression Related to Positive and Negative Parenting Behaviors With 1-Year-Old Children

Previous articleDepresia post-partum (Andreea Baciu)
Next articleEva Anca – Un Om fain din viața mea
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here