
În speranța că ne regăsim cu bine, vă bombardăm cu mai multă dragoste. Vom vorbi despre tipuri de dragoste. Până la urmă, dragostea e cea care alchimizează totul! Pentru mai multă dragoste, primul articol pe această temă îl găsești aici.
Tipuri de dragoste
Conform psihologului Eloine Hatfield (1981), dragostea prezintă două tipuri de bază: Dragostea compasională și Dragostea pasională.
Dragostea compasională se caracterizează prin respect, afecțiune, atașament și încredere reciprocă. În acest tip de dragoste partenerul îți este prieten, companion. Se manifestă ca o relație mai așezată, rațională, practică. Dragostea de acest tip presupune relații de durată și echilibrate. Acest tip de dragoste caracterizează cuplurile stabile (maritale).

Dragostea pasională se caracterizează prin emoții puternice, atracție sexuală, anxietate și afecțiune. Dragostea pasională ar putea fi caracterizată comprimat ca o stare emoțională tumultuoasă „… un amestec confuz de tandrețe și atracție sexuală, exaltare și durere, anxietate și destindere, altruism și gelozie” (Bersecheid și Walster, 1978).
Hatfield a sugerat faptul că dragostea pasională este tranzitorie și durează în medie între 6 și 30 luni.
Spre deosebire de Hatfield, Sternberg (1986,1997) a construit o teorie a dragostei (vezi figura alăturată), din perspectiva psihosocială. Această teorie pleacă de la premisa că dragostea reunește, în combinații specifice fiecărui raport interpersonal, trei registre: fizic, afectiv și cel spiritual.
Combinând intimitatea, pasiunea și angajamentul, Robert Sternberg a obținut următoarele tipuri de dragoste:

Dragostea desăvârșită este cea care reunește toate cele trei componenente de bază: intimitate (încredere, disponibilitate emoțională și libertatea de a fi autentici), pasiune (atracția fizică și emoțională față de celălalt) și angajament (decizia asumată de a iubi partenerul și de a menține această dragoste de-a lungul timpului).
Simpatia este prietenia adevărată. Aceasta este fără pasiune sau un angajament de lungă durată. Ea se compune doar din intimitate.
Despre dragostea camaraderească, aceasta se caracterizează printr-o prietenie de lungă durată, precum o căsătorie în care pasiunea se stinge treptat. Dragostea camaraderească este înfăptuită de intimitate și angajament.
Când vorbim despre dragostea vidată, spunem că ea se compune doar din angajament și presupune decizia de a iubi o altă persoană fără intimitate sau pasiune.

Iar dragostea stupidă este întemeiată pe pasiune, dar fără a realiza un efort pentru adâncirea intimității. Pasiunea împreună cu angajamentul dau naștere dragostei stupide.
Infatuarea se compune doar din pasiune și este o dragoste pasională, obsesivă, fără intimitate și angajament.
Dragostea romantică exprimă faptul că îndrăgostiții sunt atrași deopotrivă fizic și emoțional unul de celalalt, dar fără angajament, ca într-o iubire de o vară.
Bibliografie:
Arnold, M (1960). Emotional and personality. Editura Columbia University Press, New York
Dwyer, D (2000). Interpersonal Relationships. Editura Rputledge, London
Davidson, J.R. (2012). Creierul și inteligenta emotionala. Editura Litera , Bucuresti
Fisher, H (2013). What Happens to Your Brain When You Fall in Love. Titlul jurnal, Mental Floss
Gratch, A (2012). Daca dragostea ar putea gandi. Editura Trei , Bucuresti
Gavreliuc, A. (2007). De la relațiile interpersonale la comunicarea socială. Editura Polirom , Iași.
Precht, D.R. (2009). Dragostea- gene egoiste, chimie sau romantism ?, editura Litera , Bucuresti
Sternberg, K. (2014). Psychology of Love 101. Editura Publishing Company , New York