Sursa foto: Pinterest

În speranța că ne regăsim cu bine, vă bombardăm cu mai multă dragoste. Vom vorbi despre tipuri de dragoste. Până la urmă, dragostea e cea care alchimizează totul! Pentru mai multă dragoste, primul articol pe această temă îl găsești aici.

Tipuri de dragoste

Conform psihologului Eloine Hatfield (1981), dragostea prezintă două tipuri de bază: Dragostea compasională și Dragostea pasională.

Dragostea compasională se caracterizează prin respect, afecțiune, atașament și încredere reciprocă. În acest tip de dragoste partenerul îți este prieten, companion. Se manifestă ca o relație mai așezată, rațională, practică. Dragostea de acest tip presupune relații de durată și echilibrate. Acest tip de dragoste caracterizează cuplurile stabile (maritale).

Sursa foto: Pinterest

Dragostea pasională se caracterizează prin emoții puternice, atracție sexuală, anxietate și afecțiune. Dragostea pasională ar putea fi caracterizată comprimat ca o stare emoțională tumultuoasă „… un amestec confuz de tandrețe și atracție sexuală, exaltare și durere, anxietate și destindere, altruism și gelozie” (Bersecheid și Walster, 1978).

Hatfield a sugerat faptul că dragostea pasională este tranzitorie și durează în medie între 6 și 30 luni.

Spre deosebire de Hatfield, Sternberg (1986,1997) a construit o teorie a dragostei (vezi figura alăturată), din perspectiva psihosocială. Această teorie pleacă de la premisa că dragostea reunește, în combinații specifice fiecărui raport interpersonal, trei registre: fizic, afectiv și cel spiritual.

Combinând intimitatea, pasiunea și angajamentul, Robert Sternberg a obținut următoarele tipuri de dragoste:

Sursa foto: Pinterest

Dragostea desăvârșită este cea care reunește toate cele trei componenente de bază: intimitate (încredere, disponibilitate emoțională și libertatea de a fi autentici), pasiune (atracția fizică și emoțională față de celălalt) și angajament (decizia asumată de a iubi partenerul și de a menține această dragoste de-a lungul timpului).

Simpatia este prietenia adevărată. Aceasta este fără pasiune sau un angajament de lungă durată. Ea se compune doar din intimitate.

Despre dragostea camaraderească, aceasta se caracterizează printr-o prietenie de lungă durată, precum o căsătorie în care pasiunea se stinge treptat. Dragostea camaraderească este înfăptuită de intimitate și angajament.

Când vorbim despre dragostea vidată, spunem că ea se compune doar din angajament și presupune decizia de a iubi o altă persoană fără intimitate sau pasiune.

Sursa foto: Pinterest

Iar dragostea stupidă este întemeiată pe pasiune, dar fără a realiza un efort pentru adâncirea intimității. Pasiunea împreună cu angajamentul dau naștere dragostei stupide.

Infatuarea se compune doar din pasiune și este o dragoste pasională, obsesivă, fără intimitate și angajament.

Dragostea romantică exprimă faptul că îndrăgostiții sunt atrași deopotrivă fizic și emoțional unul de celalalt, dar fără angajament, ca într-o iubire de o vară.

Bibliografie:

Arnold, M (1960). Emotional and personality. Editura Columbia University Press, New York

Dwyer, D (2000). Interpersonal Relationships. Editura Rputledge, London

Davidson, J.R. (2012). Creierul și inteligenta emotionala. Editura Litera , Bucuresti

Fisher, H (2013). What Happens to Your Brain When You Fall in Love. Titlul jurnal, Mental Floss

Gratch, A (2012). Daca dragostea ar putea gandi. Editura Trei , Bucuresti

Gavreliuc, A. (2007). De la relațiile interpersonale la comunicarea socială. Editura Polirom , Iași.

Precht, D.R. (2009). Dragostea- gene egoiste, chimie sau romantism ?, editura Litera , Bucuresti

Sternberg, K. (2014). Psychology of Love 101. Editura Publishing Company , New York

Previous articleDragostea (Andreea Baciu)
Next articleEmoțiile – Andreea Baciu
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here