Funcțiile executive reprezintă un set de abilități mentale care lucrează interdependent pentru a ajuta o persoană să își organizeze și să își regleze comportamentul.

Functiile executive
Sursa foto: https://emergepediatrictherapy.com/eye-on-executive-function/

Modelul teoretic al lui Miyake & co. (2000), precizează faptul că există trei funcții executive de bază. Acestea sunt: inhibiția / controlul inhibitor, memoria de lucru și flexibilitatea cognitivă / shifting-ul.

Funcțiile executive implică funcționarea lobului frontal al creierului, mai precis a părții prefrontale. La copii, funcțiile executive nu funcționează sau funcționează insuficient, din cauza imaturității lobului frontal (F. Nicolas, 2014). Despre felul în care se dezvoltă creierul uman şi rolul lobului frontal (neocortexul) găseşti detalii şi în articolul “Creierul uman şi emoţiile“.

Potrivit cercetărilor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, cortexul prefrontal ajunge la maturitate în jurul vârstei de 25 de ani (L.J. Palladino, 2015). În mod tipic funcțiile executive își încep dezvoltarea încă din copilărie, urmând a fi într-o continuă dezvoltare.

În primii șase ani de viață, sarcinile de dezvoltare pentru funcțiile executive au în centru inhibiția. În intervalul de vârstă 7- 12 ani, sarcinile de dezvoltare care țintesc funcțiile executive au în centrul lor memoria de lucru. După vârsta de 12 ani, copilul continuă să își dezvolte cele două funcții executive menționate anterior, însă sarcinile de dezvoltare asociate funcțiilor executive se axează pe capacitatea de a modifica perspectivele, adică pe flexibilitatea cognitivă / shifting.

Functiile executive
Sursa foto: https://childsuccesscenter.com/executive-function/
Inhibiția / controlul inhibitor

Aceasta reprezintă capacitatea de a ne controla atenția, comportamentul și emoțiile pentru a face față mai bine inputurilor din interior sau din exterior.

Memoria de lucru

Se referă la abilitatea de a ține informațiile în minte.

Flexibilitatea cognitivă / shifting-ul

Ne ajută să susținem sau să ne redirecționăm atenția în funcție de stimulii care o solicită.

Bibliografie

Diamond, A. (2012). Activities and programs that improve children’s executive functions. Current Directions în Psychological Science, 21, 335-341

Franck Nicolas , Antrenați-vă și protejați-vă creierul. Mai multă vitalitate cerebrală, Editura TREI, 2014.

Lucy Jo Palladino,  Copiii în epoca dependenţei de tehnologie: noile dispozitive digitale şi riscurile utilizării lor în exces , Editura Polirom , 2015

Previous articleStilul de învățare kinestezic – Andreea Baciu
Next articleDragonelul Nairo şi şoricelul nepoftit
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here