Memoria de lucru este o altă componentă a funcțiilor executive. În mai multe studii, memoria de lucru este definită ca fiind un sistem de stocare,  responsabil să rețină cantități mici de informație, pentru intervale scurte de timp.

Sursa foto: Pinterest

Memoria de lucru și controlul inhibitor se susțin reciproc și rareori una își face apariția fără cealaltă. Memoria de lucru susține controlul inhibitor. Este necesar să reții un țel pentru a putea să îl atingi. Iar controlul inhibitor susține memoria de lucru. Pentru a relata mai multe idei sau dovezi împreună, este necesar să reziști distractorilor și să te focusezi pe ceea ce este relevant.

Zach Shipstead and co. (2010) menționau faptul că, persoanele cu o capacitate mai mare a memoriei de lucru, sunt mai puțin predispuse ca atenția să le fie atrasă inadecvat, de stimuli distractori nerelevanți.

Aceeași autori au menționat că memoria de lucru este un sistem cognitiv care este în strânsă legătură cu abilitatea noastră de a raționa cu informații și a selecta informația relevantă.

Memoria de lucru cunoaște un declin odată cu înaintarea în vârstă (Ziaei et al., 2017).

Oren et al. (2017); Ziaei et al. (2017) menționează faptul că distractorii emoționali pot afecta performanța în sarcinile / testele de memorie de lucru, la persoanele mai înaintate în vârstă.

Sursa foto: Pinterest

Există teorii care susțin că deficitul memoriei de lucru este o explicație pentru o varietate de tulburări ale dezvoltării cognitive precum tulburările de citire, ADHD etc., iar creșteri în capacitatea memoriei de lucru duc la o ameliorare a acestor probleme, dar nu reprezintă un tratament în sine (Monica M. Lervag și C. Hulme, 2012).

Și pentru că tot am menționat de capacitatea memoriei de lucru, de deficite la nivelul ei, vreau să vă spun și că memoria de lucru se poate antrena. În era digitală avem norocul de a găsi diverse platforme/ site-uri care au fost concepute pentru a ajuta la antrenarea memoriei de lucru. Printre cele mai cunoscute sunt www.cogmed.com și www.cognifit.com .

Bibliografie

Diamond, A. (2012). Activities and programs that improve children’s executive functions. Current Directions în Psychological Science, 21, 335-341

Marjan Persuh, Eric LaRock and Jacob Berge (2018) .Working Memory and Consciousness: The Current State of Play

Melby-Lervåg, M., & Hulme, C. (2013). Is working memory training effective? A meta-analytic review.

Nelson Cowan (2013). Working Memory Underpins Cognitive Development, Learning, and Education

Wen Jia Chai , Aini Ismafairus Abd Hamid and Jafri Malin Abdullah (2018). Working Memory From the Psychological and Neurosciences Perspectives: A Review

Previous articleLucrul manual și inteligența
Next articleDragonelul Nairo și ariciul prietenos
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here