Din greșeli învățăm și creștem
Am început de aproximativ o lună de zile să postez pe TikTok. Cam un an de zile m-am acomodat cu ideea să fac pasul pe această platformă. Aveam impresia că e doar pentru distracție. Eu aveam lucruri serioase de spus. Serios? Și atunci de ce o ședință de logopedie pare „doar joacă”?
De ce logopedia pare „doar joacă”?
Studiile arată că cei mici învață cel mai bine atunci când sunt implicați. S-a descoperit faptul că jocul îmbunătățește:
- limbajul,
- creativitatea,
- rezolvarea problemelor,
- matematica,
- abilitățile sociale,
- reglarea emoțională,
- motricitatea fină și grosieră.
Ce s-a întâmplat?
Am pornit cu mult elan și entuziasm pe TikTok. Așa pornesc eu toate proiectele… E o rețea (încă) liberă, așa că știam că mesajele mele pot ajunge la foarte mulți părinți. Îmi doream să împărtășesc tot ceea ce știu pe partea de logopedie. Vreau să ajung la cât mai mulți copii, prin părinții lor.
Pentru vizibilitate, e nevoie să postezi zilnic. Și asta am făcut.
Mesajele mele ajungeau la multă lume. Postam pornind de la nevoile părinților. Nici nu a fost nevoie să caut eu prea multe subiecte. Lumea a început să-și expună nevoile. Așa că, răspundeam acestor cerințe.
Când am greșit?
Chiar dacă se caută filmulețe scurte, cu conținut ușor de digerat, e important un lucru.
Lumea trebuie să știe cine ești și din ce poziție faci recomandări. Filmulețele apar pe flux către toți utilizatorii, nu doar către cei care te cunosc deja.
Un părinte mi-a spus la un moment dat: Copilul meu la 1 an și 9 luni spune câteva cuvinte, dar eu cred că sunt cam puține. Pentru că doar părintele poate inventaria câte cuvinte spune copilul lui eu am răspuns scurt: „La această vârstă, copilul ar trebui să folosească în jur de 30 de cuvinte.”
De unde știu eu asta? Din scalele și ghidurile logopedice. Eu am căutat să răspund scurt acestei nevoi. Dar au apărut multe mesaje prin care părinții nu erau de acord cu afirmația mea. Îți las și video-ul, dacă ești printre cei care nu l-au văzut încă 🙂
@madalinaorian #răspuns pentru @adinaventer #limbaj #copii #copiii #copiiispun #unansi9luni #unansi9luni
Greșeala mea
Am greșit atunci când am oferit aceste cifre fără să spun de pe ce poziție o fac și care e sursa bibliografică.
La început nu am înțeles ce am greșit. Același părinte mă întreba în continuare: „Cum îl ajut pe copilul meu să vorbească mai multe?” Am răspuns întrebării, dar lumea s-a uitat doar la primul video. Aici e și al doilea video.
@madalinaorian #răspuns pentru @adinaventer #limbaj #comunicare #context #unansi9luni🥰 #unansi9luni #copii #stimulare #copiii #copiiispun #pentrutine #invatamimpreuna
Dacă primul video, cu greșeala, a adunat rapid peste 90K de vizualizări, al doilea abia a trecut de 5K.
Ce vreau eu, de fapt?
Nu a fost ușor pentru mine să stau în fața atâtor comentarii. Tot ce-mi doream era să ajut. Și mi-am dat seama că am ajuns și la părinții care aveau nevoie să audă această informație. Au apărut foarte mulți urmăritori noi. Ceea ce mi-a arătat faptul că am livrat conținut valoros. Acea greșeală a adus mai multe vizualizări ale profilului meu. Iar lumea e interesată de ceea ce am de spus, în ceea ce privește logopedia.
Chiar înainte să încep să scriu acest articol mi-am verificat mail-ul site-ului. Recunosc, fac asta destul de rar. Astăzi, ceva îmi spunea să mă uit. Am găsit un mesaj de la o mămică care își dorește să discute cu mine despre copilul ei de aproape 2 ani.
Mesaje ca cel de astăzi au fost foarte multe. Dar, trimise în privat. Și multă lume chiar mi-a spus „Vă scriu aici deoarece nu vreau să-mi expun public problemele”.
E evident faptul că atunci când avem o problemă, nu vrem să ne expunem. Ne simțim deja suficient de vulnerabili. Deci, mesajul meu a ajuns la cei care aveau nevoie.
Lipsa limbajului sau limbajul deficitar pot fi semne ale unor tulburări de dezvoltare.
Asta caut eu să transmit.
Așadar, cei care au comentat la acel filmuleț pentru a mă taxa, au făcut trafic pentru cei care aveau nevoie de acel mesaj.
E foarte frumos felul în care suflețelele întrupate se ajută între ele. Poate fi provocator să privim lucrurile așa, dar știu că nimic nu e întâmplător.
Ce fac în continuare?
Cu siguranță, îmi port mesajele în continuare. Oriunde, oricum. E important să ajung la copiii și părinții care au nevoie de ceea ce am eu de spus.
Greșeli voi mai face. E în regulă. Învăț din astea. Și cresc.
Dacă ești în dubii cu privire la nevoia intervenției unui logoped pentru copilul tău, lasă-mi un mesaj. Putem discuta despre asta. Fiecare caz e unic, de aceea intervenția e unică! Important e să nu pierzi timpul, așteptând să vezi ce se mai întâmplă cu limbajul copilului tău. Fiecare clipă e importantă pentru recuperarea copilului!
Ca părinte, vreau să știi că nu ești singur! Sunt alături de tine, atât ca părinte, cât și ca terapeut!
Să avem zile cu zâmbete și inspirație!
_________________________________________
Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.