E ceva timp de când mă preocup de scrierile de specialitate. Consider asta o activitate importantă pentru mine, ca specialist. În limba română, public în RRTTLC (Revista Română de Terapia Tulburărilor de Limbaj și Comunicare).

În acest an foarte mult mi-au solicitat atenția cazurile de ADHD. Am observat o dezvoltare a limbajului acestor copii specifică. Căutând în bibliografia de specialitate, am adunat mai multe date în articolul din numărul curent. Colega mea, Andreea, mi-a fost alături. Las aici un fragment. Articolul complet îl găsești aici.

„ADHD este cea mai frecventă problemă comportamentală și de învățare la copii și unul dintre cele mai frecvente motive de consult. DSM-5 încadrează această tulburare în categoria tulburărilor neurodevelopmentale care apare înainte de vârsta de 12 ani și poate persista și la adult. Deși ADHD-ul nu este însoțit de întârzieri semnificative ale limbajului în ceea ce privește folosirea sintaxei și a componentei semantice, studiile din ultimul timp arată o asociere notabilă între ADHD și tulburările de comunicare. Aceste tulburări sunt prezente la nivelul limbajului expresiv, a componentei pragmatice și în organizarea discursului. Tulburările menționate sunt prezente atât în comunicarea socială cât și în sfera intrapersonală (limbajul folosit pentru autoreglare).

Incidența tot mai mare a cazurilor de ADHD și înțelegerea cauzelor și factorilor care determină această tulburare, crează noi cerințe și provocări pentru specialiștii care lucrează cu pacienții diagnosticați cu ADHD. Deficiențele prezente în cadrul funcțiilor executive ale copiilor cu ADHD, a memoriei de lucru, tulburările de limbaj și comunicare, dislexia și tulburările limbajului scris-citit sunt importante în cazul alegerii unei intervenții personalizate și specifice fiecărui caz. Simptomele ADHD sunt insuficient recunoscute și tratate în serviciile de asistență medicală primară, cu toate că pacienții de la vârsta de aproximativ doi ani pot fi diagnosticați și tratați pentru ADHD. Terapia limbajului și comunicării, terapia comportamentală, psihoterapia și terapia farmacologică sunt eficiente în cazul ADHD. Terapia necesită evaluare și monitorizare continuă, în cadrul unei echipe multidisciplinare, în care familia joacă un rol important.”

_________________________________________

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Previous articleVorbire pură și simplă – etapa pregătitoare
Next articleVorbire pură și simplă – emiterea sunetului
Mădălina Orian
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here