Sursa foto: Pinterest

Am auzit multe persoane în jurul meu spunând: „Copilul meu are multe jucării. Tot ce este pe piață, noi avem”. Dar oare ajută ca un copil să aibă toate jucăriile de pe piață ?

Mai mult sau mai puțin ?

Ei bine raspunsul este mai puțin. De ce ?

Deoarece atunci când un copil are mai puține jucării el reușește să le gestioneze mai bine și se implică în jocuri mai creative. Mintea lui este pusă în situația de a face noi legături neuronale.

Atunci când copilul are un număr redus de jucarii, iar acestea nu sunt foarte încărcate (complexe), o să observăm că interesul lui pentru joc și jucării crește. Acest lucru îl ajută să își dezvolte atenția, dar și imaginația.

Cu cât o jucărie este mai simplă, cu atât copiii contribuie mai mult la crearea unui joc.

Îți dau un exemplu. Dacă un copil are un elicopter la care dacă apasă pe un buton începe să i se

Sursa foto: Pinterest

învârtă elicea, să scoată diverse sunete să lumineze etc. copilul nu o să depună niciun efort cognitiv. În schimb, dacă elicopterul este confecționat cât mai simplu, fără butoane magice, copilul va fi nevoit să depună un efort cognitiv și să scoata el diverse sunete, să pornească elicea manual, etc. Astfel imaginația lui crește, iar implicarea este mai mare.

Dacă un copil are un număr redus de jucării la care are acces, iar camera lui nu mai este inundată de „toate jucăriile de pe piață”, capacitatea lui de a fi atent și de a se dedica jocului va fi îmbunătățită. La polul opus, foarte multe jucării care stau într-un loc și adună praf și totodată încarcă vizual camera nu fac decât să atragă după sine o suprasolicitare senzorială, dar și deconectare emoțională.

Cu toate că nu este ușor eu spun că merită să facem o selecție printre jucăriile copiilor noștri. Propun să păstrăm acele jucării care aduc un plus pentru dezvoltarea lor cognitivă și emoțională. Putem să rotim jucăriile cu care copilul se joacă, iar pe restul să le depozităm undeva unde el nu are acces și nici nu încarcă vizual încăperea.

Sursa foto: Pinterest

Tu cum te descurci când ai foarte multe lucruri și nu sunt organizate?

P.S. Am mai vorbit despre tema jucăriilor și pe TikTok.

 

Bibliografie :

Kim John Payne, (2017), Mai puțin e mai bine, Cum să ușurezi viața copiilor, Editura TREI

Previous articleCe se întâmplă cu achizițiile copiilor atunci când sunt bolnavi?
Next articleVisurile de vară
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here