Doresc să îți vin în întâmpinare astăzi cu o sugestie de lectură. Este vorba de cartea pe care o regăsești în titlu, „Puterea intenției” a dr. Wayne și care pot spune că face parte dintr-o serie care s-ar putea intitula citit-plăcut-împărtășit, în ceea ce mă privește.

Dr. Wayne W. Dyer (1940-2015) a fost autor american care a promovat psihologia motivațională, fiind numit „părintele motivației”. A fost psiholog, profesor universitar, autor a peste 25 de cărți de dezvoltare personală, a sute de articole de specialitate și a avut un impact puternic în ceea ce privește percepția publicului larg asupra educației.

 

 

Cartea e practic un minighid care te învață să te încrezi în inteligența care ne guvernează și să predai controlul, pentru a trăi o viață în intenția divină din care am fost zămisliți.

Doctorul Dyer ne aduce în prim plan un Dumnezeu dincolo de dogme („adogmatic”) și o psihologie care transcede pereții cabinetului de terapie. Practic, nu ne arată mecanismele psihologice sinuoase și întortocheate care stau în spatele anumitor comportamente ci îți oferă un plan psihoterapeutic concret pentru unele dintre cele mai des întâlnite intenții pe care le avem. Nu doar că autorul prezintă cu toată convingerea că recomandările lui funcționează ci chiar oferă garanția acestui lucru.

Dintre intențiile la care răspunde se numără: „Mă respect pe mine însumi în orice moment”, „Îmi trăiesc viața cu un scop” sau „Trăiesc o viață liniștită și lipsită de stres”. Când întreprinzi o activitate, setezi întotdeauna obiective. Adică știi sigur unde vrei să ajungi, cum va arăta rezultatul final și setezi pașii pe care îi ai de urmat. Diferența între obiectiv și intenție este aceea că intenția este mai largă și nu poate fi măsurată. Atunci când începi o activitate, îți recomand să îți setezi o intenție (de exemplu: „Vreau să am o comunicare autentică, cu al meu copil.”) iar apoi poți seta obiectivele cuantificabile, realizabile la care vrei să ajungi.

Cartea are numeroase citate din surse diverse, trimitere la multe alte surse bibliografice, exemple de viață și versuri încărcate de emoție care o fac extrem de atractivă și plină de viață.

Partea care mie mi-a plăcut cel mai mult este aceea în care autorul îmbină maiestuos știința cu spiritualitatea, în perfectă armonie cu nevoile omului vremurilor pe care le trăim. Așadar, în carte aflăm că, prin cercetări științifice s-a demonstrat că un act de bunătate față de altcineva, stimulează producția de serotonină și întărește sistemul imunitar a celui care produce actul de bunătate, a celui care este beneficiarul actului dar și a oricui este martor al acelui act. Wow, cum sună asta! Mai citește o dată! Ți-am dăruit o informație care sigur te face fericit.

Ce putem dărui atunci când nu avem bani? Răspunsul vine prin sfatul lui Swami Sivananda, pe care l-am aflat din cartea dr. Wayne W. Dyer, și spune exact așa:

Cel mai bun lucru de dat

dușmanului este iertarea;

unui adversar, toleranță;

unui prieten, inima ta;

copilului, un bun exemplu;

tatălui, cinstire;

mamei o conduită care o va face mândră de tine;

sinelui, respect;

tuturor oamenilor, caritate.

Aș spune să nu mai pierzi nicio zi și să citești această carte. Te va surprinde plăcut și poate fi o lectură de câteva zile. Câteva zile care ți-ar putea schimba perspectiva intențiilor pe care le ai…

 

Previous articleEva Anca – Un Om fain din viața mea
Next articleEntuziasmul
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here