Stilul de învățare auditiv face parte din stilurile de învățare VAK. Stilul de învățare reprezintă modul prin care o persoană înțelege, procesează și integrează o informație nouă. Pentru detalii îți recomand să citești articolul: https://madalinaorian.ro/lasa-ma-sa-invat-asa-cum-stiu-eu-andreea-baciu/.
De această dată mă opresc la stilul de învățare auditiv. Deci hai să vedem …

Persoanele cu un stil de învăţare auditiv se folosesc de auz pentru a explora lumea. Ele comunică bine, reţin uşor melodiile şi le reproduc cu acurateţe, vorbesc şi explică, emit păreri şi opinii. Persoanele care au un stil de învățare auditiv reușesc să învețe din explicațiile profesorului, din discuțiile cu alte persoane, repetând informația etc.
Persoanele cu un stil de învățare predominant auditiv au un auz foarte bine dezvoltat și rețin informația foarte ușor prin ascultare. Spre deosebire de persoanele cu un stil de învățare vizual, persoanele cu un stil de învățare auditiv le este mai ușor să își amintească de o discuție decât să vizualizeze informația scrisă.
Pentru a avea rezultate bune, copilul care are stilul de învățare auditiv ca fiind predominant, trebuie să utilizeze în procesul de învăţare mijloace didactice potrivite : melodii, jucării sonore, audiobook-uri etc.
Stilul de învăţare auditiv – metode de a învăța
- Discuții (cu alte persoane/ grup de persoane) pe baza materialului care trebuie învățat
- Citirea informațiilor cu voce tare / înregistrarea lor și ascultarea ulterioară
- Asocierea informațiilor cu o melodie și ascultarea acesteia pentru rememorarea lor (ex: https://www.youtube.com/watch?v=UvKhtqmzDPc / https://www.youtube.com/watch?v=LyR6d8stV2I )
- Reformularea materialului
- Învăţarea într-o încăpere liniștită, fără surse deranjante de zgomot
- Participarea activă la cursuri / implicarea în discuțiile din clasă
- Încorporează aplicațiile multimedia în procesul de învățare
În momentul în care găsești strategia care funcționează pentru tine, nu ezita să o folosești.
Succes !
Bibliografie
Anafas A., Rolul stilurilor de învăţare în activitatea educativă, în Studia Universitatis Moldaviae nr.9(79), Seria „Ştiinţe ale educaţiei”, 2014
Neacşu, I., (1990). Metode şi tehnici de învăţare eficientă, Editura Militară, Bucureşti.
http://www.dc4f.lv/faili/O1%20Methodology%20Manual%20for%20Pedagogues_ROM.pdf