Stilul de învățare auditiv face parte din stilurile de învățare VAK. Stilul de învățare reprezintă modul prin care  o persoană înțelege, procesează și integrează o informație nouă. Pentru detalii îți recomand să citești articolul: https://madalinaorian.ro/lasa-ma-sa-invat-asa-cum-stiu-eu-andreea-baciu/.

De această dată mă opresc la stilul de învățare auditiv. Deci hai să vedem …

Stilul de învăţare auditiv
Stilul de învăţare auditiv

Persoanele cu un stil de învăţare auditiv se folosesc de auz pentru a explora lumea. Ele comunică bine, reţin uşor melodiile şi le reproduc cu acurateţe, vorbesc şi explică, emit păreri şi opinii. Persoanele care au un stil de învățare auditiv reușesc să învețe din explicațiile profesorului, din discuțiile cu alte persoane, repetând informația  etc.

Persoanele cu un stil de învățare predominant auditiv au un auz foarte bine dezvoltat și rețin informația foarte ușor prin ascultare. Spre deosebire de persoanele cu un stil de învățare vizual, persoanele cu un stil de învățare auditiv le este mai ușor să își amintească de o discuție decât să vizualizeze informația scrisă.

Pentru a avea rezultate bune, copilul care are stilul de învățare auditiv ca fiind predominant, trebuie să utilizeze în procesul de învăţare mijloace didactice potrivite : melodii, jucării sonore, audiobook-uri etc.

Stilul de învăţare auditiv – metode de a învăța

  • Discuții (cu alte persoane/ grup de persoane) pe baza materialului care trebuie învățat
  • Citirea informațiilor cu voce tare / înregistrarea lor și ascultarea ulterioară
  • Asocierea informațiilor cu o melodie și ascultarea acesteia pentru rememorarea lor (ex: https://www.youtube.com/watch?v=UvKhtqmzDPc / https://www.youtube.com/watch?v=LyR6d8stV2I )
  • Reformularea materialului
  • Învăţarea într-o încăpere liniștită, fără surse deranjante de zgomot
  • Participarea activă la cursuri / implicarea în discuțiile din clasă
  • Încorporează aplicațiile multimedia în procesul de învățare

În momentul în care găsești strategia care funcționează pentru tine, nu ezita să o folosești.

Succes !

Bibliografie

Anafas A., Rolul stilurilor de învăţare în activitatea educativă, în Studia Universitatis Moldaviae nr.9(79), Seria „Ştiinţe ale educaţiei”, 2014

Neacşu, I., (1990). Metode şi tehnici de învăţare eficientă, Editura Militară, Bucureşti.

http://www.dc4f.lv/faili/O1%20Methodology%20Manual%20for%20Pedagogues_ROM.pdf

 

 

 

 

 

Previous articleADHD – criterii de diagnostic şi cauze emoţionale
Next articleStilul de învățare kinestezic – Andreea Baciu
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here