Stilul kinestezic este ultimul stil de învățare din categoria VAK. Stilul de învățare reprezintă modul prin care o persoană înțelege, procesează și integrează o informație nouă. Pentru detalii îți recomand să citești articolul: https://madalinaorian.ro/lasa-ma-sa-invat-asa-cum-stiu-eu-andreea-baciu/.
Până acum am trecut în revistă stilul de învățare vizual și auditiv. Azi o să mă opresc la stilul kinestezic. Hai să vedem ce presupune acesta!
Stilul de învățare vizual și stilul de învățare auditiv pun accent pe partea teoretică. Stilul de învăţare kinestezic pune accentul pe partea practică.
Persoanele care au un stil de învățare kinestezic folosesc atingerea / manipularea și mișcarea pentru a descoperi și învăța.
Persoanele cu un stil de învățare kinestezic preferă șansa de a asambla în mod fizic. Ele vor să manevreze materialele de învățare. Aceste persoane preferă mișcarea și se pot simți inconfortabil dacă trebuie să rămână într-un singur loc pentru mult timp (ex. în loc să rămână așezat la masă și să citească, el prefera să se plimbe cu cartea prin încăpere).


O persoană cu un stil de învățare vizual reușește să vizualizeze o figură geometrică aflată în plan 2D ca fiind în 3D. Unei persoane kinestezice îi va fi mult mai ușor să o vadă dacă ea construiește forma din scobitori, creioane etc.
Stilul kinestezic – metode de a învăța
- Manipularea materialului care trebuie învăţat;
- Vorbitul / plimbatul în timpul repetării informației;
- Consolidarea cunoștințelor prin aplicarea lor în mod practic;
- ”Pauzele mici și dese cheia marilor succese” – este recomandată o pauză de 5 minute la fiecare aproximativ 20 de minute de studiu;
- Activități motrice pentru a canaliza informația.
În momentul în care găsești strategia care funcționează pentru tine, nu ezita să o folosești.
Succes !
Bibliografie
Anafas A., Rolul stilurilor de învăţare în activitatea educativă, în Studia Universitatis Moldaviae nr.9(79), Seria „Ştiinţe ale educaţiei”, 2014
Neacşu, I., (1990). Metode şi tehnici de învăţare eficientă, Editura Militară, Bucureşti.
http://www.dc4f.lv/faili/O1%20Methodology%20Manual%20for%20Pedagogues_ROM.pdf