Stilul de învățare reprezintă modul prin care o persoană înțelege, procesează și integrează o informație nouă. Pentru mai multe detalii îți recomand să citești articolul: https://madalinaorian.ro/lasa-ma-sa-invat-asa-cum-stiu-eu-andreea-baciu/.
Azi o să mă opresc asupra stilului de învățare vizual, este stilul meu de învățare predominant, așa că hai să descoperim împreună ce presupune acest stil.
Persoanele care au un stil de învățare vizual sunt persoane care învață mai bine dacă informația le este prezentată în scris, colorat prin desene, diagrame etc.
Se spune despre persoanele care au acest stil de învățare că au obiceiul de a închide ochii atunci când încearcă să își amintească o informație. Ei caută să vizualizeze informația. Este o metodă care pentru mine funcționa și încă funcționează. Metoda mă ajuta să îmi reamintesc formulele de la matematică atunci când eram la școală.
La polul opus se află informația care vine pe cale orală. Se spune că informația pe cale orală este asimilată cu dificultate de persoanele care au stilul de învățare vizual. Sunt ușor de distras de gălăgia din jur (eu învăț / lucrez cu muzică, pentru că playlist-ul îmi este cunoscut și nu mă mai distrage)
Strategii folosite
În cele ce urmează o să îți ofer câteva exemple de strategii pe care le poți folosi pentru a putea învăța mai ușor:
- Caută să folosești imagini pe care să le asociezi cu textul citit
- Subliniază cuvintele împortante/ cheie
- Scrie folosind culori diferite (fiecare definiție având altă culoare)
- Folosește diagrame atunci când e nevoie să înveți o asociere / corelație
- Transcrie textul
- Dezvoltă hărți mentale
Ordinea recomandărilor este una aleatorie. Trebuie să încerci și să vezi ce funcționează mai bine pentru tine / copilul tău.
Bibliografie
Anafas A., Rolul stilurilor de învăţare în activitatea educativă, în Studia Universitatis Moldaviae nr.9(79), Seria „Ştiinţe ale educaţiei”, 2014
Neacşu, I., (1990). Metode şi tehnici de învăţare eficientă, Editura Militară, Bucureşti.