Indoor shot of woman with hair ban sitting on sofa with little girl, demonstrating for child how to pronounce sounds, private lesson with professional speech pathologist.
Sursa foto: freepik.com

Limbajul se formează în mod natural, în urma maturizării altor procese. Deoarece nu există un organ specializat pentru vorbire, ci este o coordonare fină a mai multor organe, care au alte funcții principale, limbajul oral este un proces care are nevoie de timp.

Dacă cel mic nu reușește să surprindă și să-și însușească acest proces într-un mod natural, e necesar ca acest proces să-i fie prezentat în pași mici, pe care el să îi poată asimila mai ușor. Pentru remedierea dislaliei se pot crea șase etape care conduc la emiterea corectă a sunetelor.

Am creat un acronim pentru a face mai ușor de reținut niște termeni de specialitate și pentru a putea urmări întregul demers într-o manieră mai facilă. Acronimul este chiar DISLALIE.

Demers terapeutic (cu)

Iubire:

Start – etapa pregătitoare

Lansare – etapa emiterii sunetului

Aparte – etapa diferențierii izolate a sunetului

Legare – etapa consolidării sunetului

Individuație – etapa diferențierii în silabe și cuvinte

Extensie – etapa automatizării sunetului

Eu cred că fiecare părinte e cel mai bun terapeut pentru copilul său. De aceea, am convingerea că fiecare părinte își poate ajuta cel mai bine copilul. Dacă, totuși, consideri totul prea dificil, nu ezita să ceri părerea unui logoped.

Eu astăzi îți spun că tu, părintele, poți începe un demers terapeutic pentru remedierea dislaliei chiar acasă. Eu optez pentru un demers realizat cu iubire și în armonie. Baza demersului este legăturia care există între părinte și copil. Este important să ceri ajutorul unui logoped atunci când îți dai seama că cel mic are nevoie de ajutor pe partea de limbaj. Dar legătura și conexiunea care există între tine și copilul tău este cea care ajută de fapt. Toți terapeuții sunt pasageri în viața copilului tău. Tu, părintele, rămâi permanent și constant în viața lui.

Data viitoare urmează să îți dezvălui prima etapă din demersul terapeutic. Până atunci, să avem parte de zile armonioase!

_________________________________________

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Previous articleVorbire pură și simplă. Ce am de oferit?
Next articleGeorgiana – de Mihai Dumbravă
Mădălina Orian
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here