https://www.edituraasttlr.ro/product-page/dragonelul-nairo

Mărțișorul meu din acest an este Dragonelul Nairo.

Dragonelul Nairo este un instrument logopedic. Acesta conține o serie de povești logopedice pentru antrenarea sunetelor R, S, Ș, Ț, J și Č (grupurile CE/CI) cu metode naturale de încurajare a unei pronunţii corecte. Fiecare poveste este însoţită de imagini atractive, iar culorile folosite au fost alese în scop terapeutic. Poveștile sunt însoțite de înregistrări audio, iar versurile de suport video.

Sunt mulți oameni care au contribuit la acest material. Simt recunoștință pentru contribuția valoroasă a fiecăruia.

Mihaela Coca a adus frumosul în acest instrument. Cu mult talent și mâini magice a dat viață poveștilor prin desenele create. A folosit culori cu vibrații vindecătoare. De asemenea, Mihaela a creat și câteva desene, aflate la sfârșitul materialului. Acestea se pot lista și copilul le poate colora așa cum își dorește.

Dan Călbureanu a creat versuri pentru fiecare poveste. A folosit cu multă atenție rimă și ritm, folosind sunetele vizate în toate cele trei poziții posibile în cadrul unui cuvânt: început, mijloc, final. Rima și ritmul sunt două preachiziții importante în dezvoltarea limbajului și fluenței verbale. Fluența vorbirii e la fel de importantă ca și pronunția.

Personalul editurii ASTTLR a legat tot acest instrument și l-a realizat profesionist, dar sensibil, pentru a putea fi folosit cât mai practic. Aduc mulțumiri doamnelor Raluca Trifu și Dorina Talaș. Doamna Carolina Bodea Hațegan este cea care a coordonat întregul proces și a făcut posibilă apariția Dragonelului Nairo. Ghidată de dânsa am creat la finalul poveștilor un material pentru verificarea comprehensiunii. Sunt întrebări pe baza textelor, cu alegere multiplă, propoziții lacunare sau cu răspuns deschis.

Povestea Dragonelului Nairo

Poveștile seriei „Dragonelul Nairo” au apărut în cadrul programului de de scriere S.I.M.T., coordonat de Mona Șimon. Mona a fost cea care a știut să mă ghideze, cu mult talent și răbdare, spre scrierea fiction.

Dragonelul Nairo este un instrument care crează legătură părinte-copil. În practica mea, am înțeles cât e de importantă familia ca parte activă a procesului terapeutic. Eu susțin și încurajez demersurile terapeutice centrate pe familie.

Poveștile au fost create pentru copii începând cu vârsta de 4 ani. Până la această vârstă (4-5 ani), toate sunetele limbii române trebuie să fie emise corect. Așa că este etapa potrivită pentru automatizarea sunetelor.

În cadrul poveștilor, copilul va identifica un dragonel care crează un conflict ușor cu diverse personaje sau va întâmpina diferite provocări. Acestea vor capta atenția copilului și îl vor purta spre un final simplu, cu o morală potrivită vârstei.

În fiecare poveste se găsesc materiale media sau coduri QR. Scanarea sau accesarea link-ului va conduce către un video. Aici am oferit versurile în varianta video, rostindu-le mai rar, accentuând sunetul vizat. Mi-am dorit să ofer copilului un model corect de pronunție, atunci când adultul nu poate face asta.

Partea de ascultare activă, componentă atât de importantă a vorbirii corecte, am oferit-o într-un material audio, care se găsește la începutul fiecărei povești.

În loc de încheiere

Cu parte de text, parte video, parte video și exerciții pentru verificarea comprehensiunii, Dragonelul Nairo este un instrument logopedic care poate fi folosit ca un program de învățare. Adultul controlează instrumentul și stabilește ritmul de lucru în exersarea sunetelor, în funcție de ritmul copilului și de viteza lui de învățare. Aceste caracteristici oferă programului versatilitate în folosire și flexibilitate.

Prin acest instrument logopedic, părintele / adultul / educatorul copilului deține un program logopedic care combină și antrenează toate preachizițiile unei vorbiri corecte, într-un mod distractiv.

Să avem o primăvară senină, cu sunete armonioase!


Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Previous articleCu o floare începe primăvara
Next articleTerapia logopedică înseamnă conectare
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

1 COMMENT

  1. Dragonelul Nairo este un instrument terapeutic minunat si incantator. Ma bucur sa stiu ca exista acest instrument, datorita caruia copiii nostri vor putea sa invete si sa se simta mai bine. In principiu, toate aspectele acestui material sunt impecabile, incepand cu desenele, versurile si sunetele. Datorita creativitatii si capacitatii de a reveni ritmurilor, Dragonelul Nairo poate sa aduca beneficii remarcabile copilului tau in procesul de dezvoltare a limbajului, precum si sa-l fereasca de temerea de a vorbi. Apreciez in mod special munca si aportul autorilor care au creat acest minunat instrument logopedic si promit ca voi recomanda aceasta carte tuturor cunoscutilor mei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here