„Trăiește-ți viața ca și cum fiecare faptă a ta ar deveni lege universală.” – Immanuel Kant

Sursa foto: internet

Totul în jurul nostru este comunicare. Totul comunică. Privește un stol de păsări. Cum reușesc să își coordoneze zborul și să schimbe direcția de mers? Prin comunicare. Cum reușește un banc de pești să înoate într-o organizare perfectă, fără nicio ciocnire? Peștii comunică, e răspunsul.

Există, așadar, mai multe tipuri de comunicare. Este comunicarea verbală și nonverbală. Comunicarea verbală implică folosirea cuvintelor pentru a transmite un mesaj. E dotarea suplimentară a oamenilor. Comunicarea nonverbală se referă la modul în care transmitem mesaje fără a folosi cuvinte. Comunicăm prin intermediul gesturilor, expresiilor faciale și a posturii.

Ziua Scrisului de Mână

Astăzi, 23 ianuarie, este Ziua Scrisului de Mână. Este o oportunitate de a celebra arta și importanța scrisului manual. Nu doar că scrisul de mână este o formă de expresie personală, dar și un instrument de învățare și creativitate.

Studiile au arătat că scrisul de mână poate îmbunătăți memoria, capacitatea de concentrare și abilitățile motorii fine.

Ca terapeut al limbajului și comunicării, întâlnesc tot mai mulți copii și tineri cu Tulburări Specifice de Învățare. Din această categorie face parte și disgrafia.

Disgrafia este o tulburare de învățare a expresiei scrise. Aceasta afectează capacitatea de a scrie de mână, dar și coerența. În cazul acestui diagnostic se vorbește despre:

  • alterarea scrisului de mână,
  • codificarea ortografică și
  • dificultatea gestionării adecvate a mușchilor de la degete, necesari pentru a scrie.

Adesea, disgrafia se suprapune cu alte tulburări de învățare și tulburări de neurodezvoltare. Printre acestea sunt: tulburarea de vorbire, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) și tulburarea de coordonare a dezvoltării (dispraxia).

În cazurile de disgrafie, e important să găsim o modalitate de comunicare sub formă scrisă. Tehnologia zilelor noastre poate să fie o soluție și un real folos. Oricum, încurajez scrierea de mână, pentru toate beneficiile pe care le are. Recomand să nu se renunțe definitiv la scrierea de mână. Se pot aloca câteva clipe pentru a face o transcriere sau pentru a ne nota câteva gânduri în agenda sau jurnalul personal.

Sursa foto: Pinterest
Ziua Îmbrățișărilor

În 21 ianuarie am sărbătorit Ziua Îmbrățișărilor. Comunicăm prin gesturi. Merită să ne amintim cât de importantă este comunicarea nonverbală și cât de multe emoții putem transmite prin simpla acțiune de a îmbrățișa pe cineva. Îmbrățisările arată dragoste, înțelege, susținere și alinare. Comunicarea prin atingere poate fi la fel de puternică ca și cea verbală!

Importanța comunicării

Comunicarea, sub toate formele ei, este esențială în viața de zi cu zi. Aceasta ne ajută să ne exprimăm nevoile, să înțelegem nevoile celorlalți și să relaționăm. Fără comunicare, relațiile ar fi mult mai dificile, dacă nu chiar imposibile.

Este important să învățăm să comunicăm eficient, atât verbal cât și nonverbal. Merită să ne asigurăm că mesajele noastre sunt recepționate cum trebuie și că înțelegem corect mesajele celorlalți. Prin îmbunătățirea abilităților noastre de comunicare, putem construi relații mai puternice și putem să ne satisfacem nevoile.

Nu uita să îi îmbrățișezi pe cei dragi și să le arăți oamenilor din jurul tău că ești acolo pentru ei!

Conferința Holistică – Comunicare Modernă

Pentru a discuta mai multe despre comunicare, te invit la Conferința Holistică pe tema Comunicare Modernă. Înscrierea este gratuită, iar link-ul de înscriere îl găsești aici.

Arhanghelul Gabriel

Arhanghelul care este asociat cu mesajele și comunicarea este Gabriel (Gavriil).

Sunt sigură că Arhanghelul Gabriel încurajează practica scrierii de mână ca o formă de manifestare a personalității, dar și de auto-cunoaștere. Oricând avem nevoie de a comunica mai eficient, sub orice formă, Gabriel ne vine în ajutor cu mult drag.

Așadar, ia o foaie de hârtie și un creion și lasă-ți imaginația să curgă prin scrisul de mână. Beneficiile sunt multiple, nu doar astăzi!


Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă tu consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Previous articleCum ajuți copilul să spună C în loc de T?
Next articleConferința holistică – Comunicare modernă
Mădălina Orian
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here