Rică nu știa să zică: râu, rățușcă, rămurică.
Ți-e cunoscută poezioara cu provocarea lui Rică? Cred că o știm foarte bine. Aș spune că a fost o provocare pentru toți copiii care nu reușeau să-l pronunțe pe R.
Știi care e continuarea?
Dar la școală a învățat / Și acum zice curat: / Râu, rățușcă, rămurică.
Perspectiva mea, ca logoped, este că nu e nevoie să ajungă copilul la școală pentru a-l putea pronunța pe R.
Mai mult, limbajul se dezvoltă stadial. Perioada de achiziționare a deprinderilor de articulare și pronunție este de la 6 luni până la 5 ani. Deci, când ajunge la școală, copilul are limbajul dezvoltat adecvat. De acum, pentru creierul copilului, achizițiile școlare devin o prioritate.
Logopedia poate fi o joacă de copii
Îmi amintesc perfect faptul că fratele meu avea vreo 4 ani și nu reușea să-l pronunțe corect pe R. Eu aveam puțin peste 8. Mi se părea că e cam mare să spună: tlactol. Îmi doream să-l ajut să îl pronunțe corect pe R. Așa că îi spuneam adesea: „Cum face mașina? Spune ca mine: brrrrrrrâm, brrrrrrâm.” Ne distram făcând asta. În scurt timp, a reușit. Foarte repede, pronunția lui a fost una foarte bună.
Ceea ce am făcut a fost instinctiv. Așa cum ți-am spus, aveam 8 ani. Fără să știu, am început un demers terapeutic și am început cu prima etapă.
A fost primul meu caz logopedic de succes 🙂
Programul „Vorbire pură și simplă – 6 pași simpli pentru remedierea dislaliei
Există copii care au dificultăți în pronunția corectă a anumitor sunete, silabe sau cuvinte, fără a fi în contextul vreunei dizabilități. Dacă dificultățile se mențin după vârsta de 5 ani, putem vorbi de dislalie. Oricum, intervenția timpurie, înainte de vârsta de 5 ani, evită fixarea problemelor de pronunție și articulare.
Dislalia constă în deformarea unor foneme, înlocuirea lor cu altele mai ușor de pronunțat sau absența lor.
Eu cred că fiecare părinte poate să pornească un demers terapeutic acasă. E un proces care se desfășoară cu multă iubire. În plus, e foarte ușor și amuzant.
Știu că vorbirea copilului poate fi o provocare și pentru părinte, nu doar pentru copil. De aceea, am creat programul gratuit „Vorbire pură și simplă – 6 pași simpli pentru remedierea dislaliei”.
Tot pe platforma Academiei Nonfiction, am creat un grup. Este comunitatea părinților provocați de pronunția copiilor. În acest grup putem discuta și stabili împreună pașii pe care îi avem de făcut pentru remedierea dislaliei. Putem lua, la rând, fiecare sunet buclucaș. Îmi doresc să discutăm orice ne preocupă legat de vorbire. Într-o comunitate te simți înțeles și tot procesul e mult mai ușor.
Îmi doresc ca fiecare copil să aibă o vorbire armonioasă.
Te aștept în grupul „Vorbire pură și simplă”!
Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.