Sursa foto: Pinterest
Autonomia personală la adolescenții cu autism

Săptămânile acestea am bucuria de a mă afla la un curs care abordează sexualitatea la copiii cu autism. Sexualitatea este un subiect care m-a pasionat cu mult înainte de a fi preocupată de autism.

Printre alte subiecte și dezbateri, s-a abordat și tema autonomiei personale la adolescenții cu autism. Mai specific, s-a discutat despre preachizițiile necesare pentru ca un adolescent cu TSA să poată fi autonom.

Preachizițiile dezvoltate în copilărie sunt importante în adolescență
Sursa foto: Pinterest

Te-ai gândit vreodată cât este de importantă motricitatea fină în perioada adolescenței? Este important pentru adolescent să aibă o bună motricitate fină?

Să ne gândim în primul rând la fete. V-ați gândit vreodată de câte abilități aveți nevoie pentru schimbarea unui absorbant?

La prima vedere pare un lucru foarte ușor. Însă, dacă nu avem abilitățile motrice necesare acest lucru devine mult mai greu, iar autonomia personală are de suferit. Odată cu autonomia personală o să observăm că și relațiile interpersonale au de suferit.

În cazul băieților să ne gândim la următoarea situație: bărbieritul.

De câte abilități are un adolescent nevoie în acest caz? Pe langă motricitate fină el are nevoie de coordonare, bilateralitate și de atenție. Prin urmare, înșiratul bilelor la vârsta de 2-3 ani, coloratul, lipitul, decupatul, jocul cu plastilina și alte activități de acest fel își au rezultatul în abilitățile motrice prezente în adolescentă. Aceste activități vor fi prezente apoi pe parcursul întregii vieți.

Atât în cazul fetelor cât și în cazul băieților, acum se văd rezultatele activităților desfășurate la vârste mai fragede. Activități precum: înșiratul de bile, împăturirea unei foi, construirea unui turn din cuburi sau înfiptul pionezelor pe o placă, acum au sens și își găsesc finalitatea.

Ceea ce în copilărie poate nu are sens sau pare o pierdere de vreme, este de fapt o preachiziție importantă ce face parte din procesul de dezvoltare.

Pe tine ce aspect te preocupă din sfera tulburării de spectru autist?

Previous articleVorbire pură și simplă – emiterea sunetului
Next articleLogopedia în parentingul de zi cu zi
Mădălina Orian
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here