Unul dintre cele mai frumoase lucruri ale sărbătorilor de iarnă este timpul petrecut cu familia. Acum avem ocazia să fim mai mult alături de cei dragi. E timpul bucuriei de a fi împreună!
Atașamentul este unul dintre cei mai importanți factori care influențează dezvoltarea copiilor. Acesta se formează în primii doi ani de viață.
Ce este atașamentul?
Atunci când persoanele de îngrijire răspund la plânsul bebelușilor lor ridicându-i, legănându-i, schimbându-i, hrănindu-i și mângâindu-i, ei construiesc o relație de încredere cu bebelușii lor. Pe măsură ce încrederea bebelușilor în persoanele lor de îngrijire crește, aceștia dezvoltă un atașament față de ei. Dacă persoanele de îngrijire continuă să răspundă cu respect și sensibilitate la încercările copiilor lor de a comunica, acest atașament se întărește și copiii dezvoltă un sentiment de siguranță și securitate.
Unele persoane de îngrijire, totuși, nu răspund în mod sensibil sau așa cum e de preferat la plânsul copiilor lor sau la limbajul timpuriu. Poate, nu sunt conștienți de importanța răspunsului, au o toleranță scăzută la plânsul bebelușilor, sunt foarte stresați, bolnavi sau depresivi (depresia postpartum).
Indiferent de motiv, atunci când persoanele de îngrijire nu răspund cu sensibilitate la copiii lor, bebelușii lor învață că nu se pot baza pe persoanele lor de îngrijire pentru a le satisface nevoile. În această situație, atașamentul lor poate fi perturbat.
Copiii ai căror persoane de îngrijire răspund pozitiv la plânsul lor de bebeluși, râsul, bolboroseala și primele lor cuvinte, tind să dezvolte un vocabular mai mare.
Acești copii ajung să creadă că își pot satisface nevoile prin limbaj. Deci folosesc cuvinte pentru a se exprima.
Unele persoane de îngrijire ignoră, critică sau râd de bolboroseala copiilor lor, râsul și primele cuvinte. Acești copii sunt descurajați să mai comunice prin cuvinte. Ei pierd ocaziile de a-și extinde vocabularul și de a dobândi concepte verbale.
Așadar, iată cum sărbătorile de iarnă ajută la dezvoltarea atașamentului, la crearea relației frumoase dintre părinți și copii.
Sărbători binecuvântate în continuare, cu relații armonioase!
Bibliografie:
Joan E. Durrant (2010). Positive discipline in everyday teaching
_________________________________________
Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, distribuie. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.