La mulţi ani, copii şi copii interiori!

Dacă ar fi să spun cea mai importantă calitate a unui copil, aş spune imediat “Curiozitatea”. O consider caracteristica cea mai frumoasă şi care ajută cel mai mult la integrarea în lumea în care puiul de om a păşit. E calitatea care merită păstrată pentru toată viaţa.

Copilul interior

Iar spun faptul că, despre copilul interior s-au scris biblioteci întregi. Nu e întâmplător. În vremurile actuale, ne-am putut da seama că anumite aspecte din copilăria noastră ne-au durut. Şi mai mult de atât. Ne influenţează viaţa de adult.

De asta merită să ne ocupăm de trecutul nostru, de amintirile copilăriei sau întâmplările de care, poate, chiar am uitat. Să te ocupi de copilul interior nu e o cheltuială. E o investiţie. Iar asta se va dovedi în timp.

Fragment din Logo-Armonia de Acasă, vol.1, cap. 4

“Cu ceva timp în urmă, înainte de a porni pe drumul trăirii unei vieți conștiente, începusem să observ copiii interiori ai adulților. Îmi plăcea să studiez oamenii, să îi observ și văzusem la cineva mai multe episoade de tantrumuri pe care credeam că doar copiii mici le au. Apoi la altcineva am văzut manifestări ale copilului răzvrătit împotriva adulților din jurul lui, care încearcă permanent să câștige dragostea mamei. Atunci a fost momentul în care am spus „Am impresia că în fiecare dintre noi trăiește copilul mic care a fost cândva, un copil care cere atenția adultului”.

Mai târziu am aflat că e vorba despre copilul interior. Cine e acest copil interior? Este acea parte din noi sensibilă, care are nevoie de atenție, de iubire, care este autentică, nepătată, partea pe care poate am respins-o până acum sau am neglijat-o. E partea noastră jucăușă, creativă, care trăiește liber, fără constrâgeri sau rușine.”

Curiozitatea

Ştii deja faptul că, în fiecare zi de joi, merg la o cafea şi citesc. Fac asta alături de alte mămici, în acţiunea “Clubul mămicilor cititoare”. E, de fapt, un timp petrecut cu alte doamne, discutând despre cărţi şi alte chestii de femei. Am ales să ne luăm şi fetele cu noi. Asta, ca să fie un model pentru fetele noastre de timp de calitate. Aşadar, până acum, fetiţa mea a mers împreună cu mine. Era încântată să spună că “e o întâlnire de fete”.

Însă, de când am început această activitate, băiatul meu a tot întrebat curios: “De ce merg doar fetele?”

Pentru a-i satisface curiozitatea, săptămâna trecută mi-am luat şi băiatul cu mine la ora de lectură. Şi-a adus un atlas cu dinozauri şi a comandat o limonadă. S-a tot uitat stânga-dreapta, ca să înţeleagă ce facem de fapt. Adică “Doar citiţi şi beţi suc?”

Pot să spun că am avut parte de o ieşire grozavă! M-a bucurat şi încântat dorinţa băiatului meu de a fi alături de noi. Curiozitatea lui mi-a arătat că e mult mai frumos şi împlinitor ca să am ambii copii alături de mine joia. Nu-ţi mai spun câte abilităţi ai ocazia să exersezi atunci când ieşi cu copiii în oraş. O poţi valoriza la maximum. Şi garantez: limonada plătită acolo e o investiţie, nu o cheltuială.

La mulţi ani, copil mereu curios!

Previous articleCercul Zânelor
Next articleLimitare sau potenţial?
Mădălina Orian
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here