Sursa foto: Pinterest

Dragostea este un joc cu așteptările, sau mai corect spus, cu așteptări la care ne așteptăm (Precht, 2008).

Încă din cele mai vechi timpuri filozofii și pe urmă psihologii au fost interesați de conceptul de DRAGOSTE. Aceștia au dorit să formuleze o definiție cât mai corectă pentru a descrie acest fenomen. Totodată, au făcut diverse analize asupra acestui fenomen numit dragoste.

Din punct de vedere psihologic, dragostea ia naștere printr-un fenomen de „cristalizare”. Dragostea este analizată ca o fixație progresivă a bucuriei pe care ne-o procură relațiile cu o persoană anume (Stendhal, 1822).

De-a lungul anilor, dragostea a primit mai multe clasificări. Astfel Lee (1973) a identificat trei tipuri primare de dragoste: EROS, LUDUS, STORGE și trei tipuri secundare: MANIA, PRAGMA și AGAPE (Hendrick și Hendrick, 1986).

Sursa foto: Pinterest

În timp ce Lee a clasificat dragostea în funcție de cele două tipuri (primar și secundar), Sternberg (1986, 1997) a propus modelul triunghiular al dragostei. Acest triunghi combină intimitatea, pasiunea și angajamentul, astfel rezultând dragostea desăvârșită.

Potrivit psihologului Eloine Hatfield (1981) există două tipuri de bază ale dragostei: dragostea compasională și dragostea pasională.

Baron & Byrne (1997) definesc dragostea ca fiind prietenia dintre un bărbat și o femeie, reclădită ca o relație de apropiere interpersonală progresivă în care cei doi ajung să se perceapă ca potențiali parteneri sexuali.

Dragostea trece prin creier !

Cortexul cingular, o zonă a creierului care are de-a face cu atenția și sistemul mezolimbic, care reprezintă centrul recompensei, sunt puternic implicate în procesul numit dragoste. Când vedem o persoană care ne atrage, organismul nostru trimite imediat hormonul feniletilomină în circuitul sangvin. Feniletilomina primește sprijin de la noradrenalină, pentru agitație și de la dopamină pentru euforie. Nivelul ei crește, iar nivelul serotoninei scade. La acestea se adaugă o serie de narcotice produse de organism, cum ar fi endorfina și cortizolul (Precht, 2008).

Hellen Fisher explică senzația de „tremur al genunchilor”, arătând că este cauzată de noradrenalină, un hormon de stres care determină atenția. Echipa ei de cercetare a arătat că oamenii care spun  că sunt îndrăgostiți nebunește secretă dopamină. Dopamina este o substanță apropiată de noradrenalină.

Alte studii coordonate de David Buss, profesor la Universitatea din Austin, arată că în momentul în care un bărbat are o relație cu o femeie, nivelul testosteronului său scade, iar oxitocina crește, fapt ce acelerează apropierea dintre cei doi.

Indiferent de cum e clasificată dragostea, cred că suntem cu toții de acord cu ce menționa Gratch (2015). „Când dragostea nu merge bine, sufletul nostru nu merge bine, iar mintea ne joaca feste.”

Sursa foto: Pinterest

Bibliografie :

Arnold, M (1960) Eotional and personality. Editura Columbia University Press, New York

Dwyer, D(2000) Interpersonal Relationships. Editura Rputledge, London

Davidson, J.R. (2012) Creierul și inteligenta emotionala. Editura Litera , Bucuresti

Fisher, H (2013) What Happens to Your Brain When You Fall in Love. Titlul jurnal, Mental Floss

Gratch, A (2012) Daca dragostea ar putea gandi. Editura Trei , Bucuresti

Hendrick, C. Hendrick S (1992) Romantic Love , Editura Sage Publications, London

Precht, D.R. (2009) Dragostea – gene egoiste, chimie sau romantism?, editura Litera, Bucuresti

Sternberg, K. (2014) Psychology of Love 101. Editura Publishing Company , New York

Previous articleDragonelul Nairo și musca mecanic
Next articleDragostea (2) – Andreea Baciu
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here