Crezi că sunt prea multe elastice de păr în această imagine? Niciodata, dacă ne gândim la toate legăturile neuronale care se formează atunci când are loc îmbogățirea vocabularului copiilor. Această manieră de a așeza elasticele, realizată de fetița mea, m-a dus imediat cu gândul la o rețea semantică. În cele ce urmează, îți explic puțin acest concept și cum îl poți pune în practică foarte ușor, acasă. În plus, poate fi distractiv pentru tine și copilul tău și este un bun moment de conectare între voi.
O foarte bună modalitate de învățare este jocul de rol. Prin jocurile de rol copiii învață natural, plăcut și foarte repede. Poți alege jocuri cu tematică diversă, pliate pe interesele copilului tău. Când te joci ‘de-a frizeria și coaforul’ caută să-i oferi copilului cât mai multe concepte din acest domeniu, structurate (în mintea ta, bineînțeles, nu a copilului), pe categorii: substantive (păr, piaptăn, agrafă, elastic, etc), acțiuni (tai, împletesc, ondulez, îndrept, etc), atribute (lung, scurt, împletit, despletit, ondulat, etc). Toate aceste concepte se leagă într-o rețea semantică exact precum elasticele din părul leuțului de pluș. Creierul nostru funcționează utilizând concepte grupate pe categorii. Acasă, poți alege un domeniu, un context de comunicare (la bucătărie, la baie, în excursie, la școală etc) și, prin joc de rol, modelezi și îmbogățești limbajul copiilor, având atenția pe folosirea a cât mai multe concepte din domeniul ales. Îti las și un model de rețea semantică pentru a-ți da seama cât de bine seamănă cu elasticele colorate și interconectate.
Te încurajez să înveți așa alături de copilul tău! În afară de faptul că e un timp de calitate petrecut împreună, garantez că distracția nu va lipsi!