Crezi că sunt prea multe elastice de păr în această imagine? Niciodata, dacă ne gândim la toate legăturile neuronale care se formează atunci când are loc îmbogățirea vocabularului copiilor. Această manieră de a așeza elasticele, realizată de fetița mea, m-a dus imediat cu gândul la o rețea semantică. În cele ce urmează, îți explic puțin acest concept și cum îl poți pune în practică foarte ușor, acasă. În plus, poate fi distractiv pentru tine și copilul tău și este un bun moment de conectare între voi.

 

O foarte bună modalitate de învățare este jocul de rol. Prin jocurile de rol copiii învață natural, plăcut și foarte repede. Poți alege jocuri cu tematică diversă, pliate pe interesele copilului tău. Când te joci ‘de-a frizeria și coaforul’ caută să-i oferi copilului cât mai multe concepte din acest domeniu, structurate (în mintea ta, bineînțeles, nu a copilului), pe categorii: substantive (păr, piaptăn, agrafă, elastic, etc), acțiuni (tai, împletesc, ondulez, îndrept, etc), atribute (lung, scurt, împletit, despletit, ondulat, etc). Toate aceste concepte se leagă într-o rețea semantică exact precum elasticele din părul leuțului de pluș. Creierul nostru funcționează utilizând concepte grupate pe categorii. Acasă, poți alege un domeniu, un context de comunicare (la bucătărie, la baie, în excursie, la școală etc) și, prin joc de rol, modelezi și îmbogățești limbajul copiilor, având atenția pe folosirea a cât mai multe concepte din domeniul ales. Îti las și un model de rețea semantică pentru a-ți da seama cât de bine seamănă cu elasticele colorate și interconectate.

Te încurajez să înveți așa alături de copilul tău! În afară de faptul că e un timp de calitate petrecut împreună, garantez că distracția nu va lipsi!

 

Previous articleCum arată iubirea la 7 ani?
Next articleRitmul vorbirii și implicațiile lui
Mădălina Orian
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here