Când vine vorba de vorbirea copilului, respiraţia joacă un rol deosebit de important. Nu e prima dată când scriu despre importanţa respiraţiei. Mai găseşti informaţii şi activităţi pentru respiraţie aici.

Pentru o vorbire corectă, copilul e bine să ştie şi să facă diferenţa între:

  • respiraţia orală (adică pe gură). Aceasta are loc atunci când vorbim. Şi vorbim întotdeauna pe expir.
  • respiraţia nazală (adică pe nas). Aceasta se întâmplă în starea naturală, când nu vorbim.
Marea provocare

Pentru a face diferenţa între cele două tipuri de respiraţii, cea mai mare provocare e să-l facem pe copil să înţeleagă asta. Secretul e să ne facem respiraţia vizibilă. Cum facem asta? O să-ţi prezint în continuare un joc foarte distractiv pentru copii şi foarte eficient pentru exersarea respiraţiei.

Jocul oiţelor

Am creat acest joc folosind următoarele materiale:

  • o bucată mică de polistiren (eu am luat-o dintr-un pachet livrat prin curierat);
  • câteva carioci;
  • un pai;
  • chef de joacă.

Din bucata de polistiren am rupt cu mâna câteva bucăţele şi le-am decorat cu ochi, gură şi urechi colorate. Asta a fost partea cea mai grea. De acum, e doar distracţie!

Respiraţia orală

Pentru respiraţia orală, putem face două tipuri de activităţi. O activitate pentru expir şi una pentru inspir.

Pentru expir. Suflăm printr-un pai oiţele colorate. În momentul în care bucăţelele de polistiren se mişcă, copilul ştie că a făcut corect exerciţiul.

Pentru inspir. Cu acelaşi pai, trăgând aer, prindem oiţele şi le mutăm în staul. Putem pune o bucată de hârtie, care să reprezinte staulul, iar copilul trebuie să mute oiţele, doar cu paiul, în locul indicat. Bucuria reuşitei e deosebit de mare!

Respiraţia nazală

Exersarea respiraţiei nazale se poate face asigurând expirul pe nas, pe câte o nară, alternativ. Se aşează copilul la nivelul mesei pe care stau aşezate oiţele şi le împinge prin expir, acoperind mai întâi nara dreaptă. După ce reuşeşte, face acelaşi lucru acoperind nara stângă. Acesta e un joc care strârneşte râsete!

O respiraţie corectă, diferenţiată, conduce la o vorbire corectă! Dă-ţi voie să-ţi imaginezi şi să creezi jocuri potrivite pentru copilul tău!

Distracţie plăcută !

_________________________________________

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Previous articleLimitare sau potenţial?
Next articleBagheta magică a vindecării
Mădălina Orian
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here