Gândul cu care sunt în minte zilele acestea este faptul că toți avem o latură frumoasă, luminoasă și valoroasă. Acea parte care reprezintă contribuția noastră la această lume.

Pătata simpatică din poză e ultima achiziție. Orhideea e un parazit. Ea crește pe anumiți arbori. Cine a tratat ultima dată orhideea ca un parazit? Să fim serioși… E o minunăție de floare de a cărei frumusețe putem doar să ne bucurăm.

Exact așa e cu fiecare dintre noi. Important e să descoperim frumosul din noi și din ceilalți. Să ne bucurăm și să valorizăm partea noastră luminoasă.

Programul gratuit „Vorbire pură și simplă”

Din dorința de contribuție, am creat programul „Vorbire pură și simplă”. Acesta îl poți accesa sub formă de lecții pe platforma academianonfiction.ro.

Îți ofer din experiența mea pentru ca tu, părintele, să ai curaj și încredere să pornești astăzi cel mai benefic și plin de iubire proces de recuperare / demers terapeutic pentru copilul tău, chiar acasă. Dacă eu am reușit, îți garantez că și tu reușești, deoarece îți voi oferi toți termenii științifici explicați într-un limbaj accesibil.

Astăzi vreau să îți fac cunoștință cu dislalia. Îți explic în continuare ce reprezintă acest termen în logopedie.

Există copii care au dificultăți în pronunția corectă a anumitor sunete, silabe sau cuvinte, fără a fi în contextul altei dizabilități. Adică, copilul nu este diagnosticat cu vreo tulburare de neurodezvoltare sau altă problemă medicală.

Limbajul se dezvoltă stadial, adică perioada de achiziționare a deprinderilor de articulare și pronunție este de la 6 luni până la 5 ani. Dacă dificultățile se mențin după această vârstă, putem vorbi de dislalie. Oricum, nevoia unei intervenții timpurii, înaintea perioadei de 5 ani, evită fixarea problemelor de pronunție și articulare.

Dislalia constă în deformarea unor foneme, înlocuirea lor cu altele mai ușor de pronunțat (cum e înlocuirea sunetului R cu sunetul L) sau absența lor (am auzit mulți băieți care spun PIDERMAN în loc de SPIDERMAN).

În continuare, îți voi oferi mai multe informații despre dislalie. Pornind de la acestea, tu, părintele, poți să demarezi cu încredere un demers terapeutic de recuperare a limbajului copilului tău în confortul casei voastre, să înțelegi care sunt etapele pe care terapeuții le folosesc în recuperarea dislaliei și să îți ofer câteva activități pe care le poți încerca acasă. Îți las bibliografia folosită la finalul articolului.

„Vorbire pură și simplă” pe platformele social media

Am lansat programul atât de TikTok, cât și pe canalul meu de YouTube. Te aștept pe oricare dintre aceste platforme. Vreau să discutăm despre Lumina din copiii noștri!

Să avem o săptămână plină de valoare!

Bibliografie:

Asociația Reninco România, 2011. Să învățăm cu…plăcere. Fișe de exerciții logopedice în comunicarea orală și scrisă, editura Arlequin, București.

Bodea Hațegan, C. 2016. Logopedia. Terapia tulburărilor de limbaj. Structuri deschise, editura Trei, București.

Vrăsmaș, E. (coordonator), 2012. 8 Log. Program de exerciții logopedice pentru remedierea dislaliei, editura Arlequin, București.

_________________________________________

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Previous articleTerapia copilului cu TSA și nu numai… – Andreea Baciu
Next articleVorbire pură și simplă. Despre dislalie
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here