Sursa foto: freepik.com

Vorbim, vorbim, vorbim permanent. Acesta e avantajul când vine vorba despre remedierea limbajului copiilor. Există permanent context de a repeta, pentru a îmbunătăți.

Pe academianonfiction.ro am pornit programul „Vorbire pură și simplă: – 6 pași simpli pentru remedierea limbajului”. Primele două postări ale acestui program le găsești aici și aici.

Acum vom da startul demersului terapeutic cu iubire pentru remedierea dislaliei.

Nu uita să-ți setezi intenția și obiectivul, înainte de a te apuca de treabă.

Intenția mea este:__________________________________________________________

Obiectivul pe care-l urmăresc este:_____________________________________________

Tu, părintele, ești cel care stabilește ritmul de lucru. Tu hotărăști de câte zile are nevoie copilul tău pentru fiecare etapă în parte. Eu recomand să treceți la următoarea etapă doar atunci când consideri că pasul în care vă aflați este îndeplinit corect de către copilul tău. E important să introduci treptat fiecare etapă în rutina voastră. Exersați până când devine naturală.

În etapa pregătitoare evaluăm și ne dezvoltăm deprinderile care stau la baza și susțin dezvoltarea limbajului. Această etapă implică o serie de activități care e bine să fie exersate permanent.

Îți voi enumera care sunt aceste deprinderi. Le întâlnești sub denumirea de „preachizițiile limbajului”. Îți ofer exemple de activități pe care le puteți întreprinde acasă. Nu ai nevoie de materiale foarte scumpe:

  • Motricitatea generală. Aceasta implică coordonarea mersului (prin mers cadențat, precum soldații, cu mișcarea alternativă a brațelor), abilități de prindere (luați o minge și aruncați-o cu ambele mâini, de la unul la celălalt), ritmul corporal (se poate folosi metronomul – găsești ritmuri oferite de metronoame prin aplicații gratuite pe telefon sau pe YouTube – și le poți folosi pentru mișcarea picioarelor sau bătăi din palme). În plus, mie îmi place gymbrain. „Gimnastica creierului” presupune executarea de mișcări încrucișate la nivelul corpului pentru activarea ambelor emisfere cerebrale. Atât pentru antrenarea ritmului corporal cât și pentru gymbrain, găsești mai multe filmulețe pe pagina mea de Facebook – Ioana Mădălina Orian;
  • Motricitatea componentelor aparatului fonoarticulator (adică a organelor care sunt implicate în vorbire). Maxilare (deschiderea largă a gurii și închiderea); obraji (umflarea și „sugerea” obrajilor); buze (alternarea unui zâmbet și a unui pupic); limba (mișcări laterale ale limbii atât în interiorul cât și în afara gurii);
  • Antrenarea respirației. Un exercițiu ar fi cel în care realizăm inspirul pe nas și expirul pe gură. Pentru a face vizibil acest exercițiu pentru copil poți folosi bucățele de confetti. Găsești un exercițiu drăguț de respirație pe contul meu de Instagram @orianmadalina;
  • exerciții de percepție auditivă (sunetele animalelor sau din natură: „Cum face oaia?”);
  • lateralitatea (se referă la recunoașterea stânga-dreapta);
  • schema corporală (pe propria persoană și pe ceilalți: „Unde e nasul tău? Dar unde e nasul meu?”);
  • orientarea spațio-temporală (recunoașterea lui: sus, jos, lângă, aici, în față, în spate, acolo dar și azi, mâine, ieri, zilele săptămânii, anotimpurile și lunile anului);
  • tot ceea ce ține de: culoare, formă, textură, mărime.

Aceste etapă e cu caracter permanent în terapia de recuperare a limbajului, așa că îți recomand să o folosești în fiecare zi. Introdu treptat activități noi din această etapă, pentru dezvoltarea deprinderilor care stau la baza limbajului.

Îți las și postarea video de pe YouTube pentru această etapă:

Urmează a doua etapă. Până atunci, să avem zile armonioase!

_________________________________________

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Previous articleJucăriile interactive – Andreea Baciu
Next articleImportanța dezvoltării comunicării și limbajului în ADHD
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here