Am zis că revin cu un articol despre păpădii. E musai să fac asta, pentru că păpădiile se află acum la sfârşitul sezonului lor. Sunt perfecte pentru exerciţiile de respiraţie. Reamintesc, din nou, că păpădiile sunt o resursă gratuită, foarte utile, în tot felul de exerciţii care susţin vorbirea.
În volumul 2 al seriei Logo-Armonia de acasă, “De la părinte, la părinte-terapeut – Logopedie practică, pe înţelesul tuturor”, am scris un capitol întreg, dedicat respiraţiei. Dacă e să-ţi spun cât de importantă e respiraţia, un capitol nu e suficient. Cred că s-ar putea scrie biblioteci întregi pe această temă.
Respiraţia
“Viața începe cu o respirație și se termină la sfârșitul unei respirații. Cumva, tot ceea ce este viu are loc într-o respirație: între primul inspir și ultimul expir. Foarte mult se vorbește despre respirație în ultimul timp. A primit, pe bună dreptate, o atenție deosebită iar în terapia limbajului, respirația este la loc de cinste. (…)
De ce e atât de importantă resprația și de ce i se acordă atât de multă importanță în ultimul timp? În cazul adulților, respirația conștientă și practicată sistematic (măcar câteva minute de respirație conștientă pe zi) te centrează în interiorul tău, îți aduce toată atenția și concentrarea în locul cel mai important: tu. În plus, ritmul respirației are un rol deosebit de important. Atunci când respiri repede și sacadat, superficial, e evident că nici vorbirea și nici gândirea nu sunt fluente și coerente. Când respiri conștient și profund, toate gândurile se aliniază, dispar tensiunile, mintea se liniștește, mările sufletului se liniștesc și se calmează, crește capacitatea de concentrare.”
Seria Logo-Armonia de Acasă o găseşti acum la precomandă pe edituraquarto.ro.
Copiii şi păpădiile
Eu cred că nu există copilărie fără păpădii. Atunci când copiii le împletesc în coroniţe, ele capătă un parfum de poveste cu prinţese şi cavaleri. Când ajung puf şi sunt suflate, ele stârnesc râsete. Asta, nu înainte de a-şi pune copiii în inimă cele mai fierbinţi dorinţe.
Prin suflarea pufului de păpădie, copiii au ocazia de a-şi antrena respiraţia. În acelaşi timp, aş spune că e o metodă foarte bună de reglare emoţională. Cu ajutorul imaginaţiei şi al vizualizării, în puful unei păpădii, copilul îşi poate pune emoţiile, gândurile care îşi doresc să îl părăsească, odată cu zborul seminţelor. Sau, poate pune acele dorinţe pe care le încredinţează Universului pentru împlinire. E un act de încredere în procesul vieţii. Asta îi poate confirma, încă o dată, că este într-o lume bună, frumoasă şi sigură.
Să avem o viaţă plină de dorinţe împlinite!
_________________________________________
Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.
Acest articol a apărut în cadrul provocării “Cuvintele de luni”, din grupul “Viaţa de blogger”.