Ştiu că atunci când eşti părinte, ai parte de multe provocări. Acestea te pot face să te simţi uneori de-a dreptul copleşit. De multe ori poţi să gândeşti:

“Oare cum aş putea ajuta la dezvoltarea copilului meu?”

“Ce carte să-i cumpăr?”

“Jucăria asta e potrivită pentru cel mic?”

Ca părinte, am înţeles un lucru. Atunci când viaţa mă provoacă, cu siguranţă îmi oferă şi resursele de care am nevoie pentru a face faţă provocării. În viaţa noastră pe Pământ, Mama Natură este prima care are grijă să ne fie bine, să creştem şi să ne dezvoltăm aşa cum e natural.

Fiecare anotimp ne oferă resurse şi instrumente pe care le putem folosi cu copiii noştri, pentru ca ei să crească şi să se dezvolte armonios. Păpădiile sunt astfel de instrumente. Ele pot fi folosite în foarte multe feluri. Sunt naturale şi gratuite, oferite cu generozitate de Mama Natură. Avem nevoie doar de puţină creativitate. Iar asta sigur nu le lipseşte copiilor.

Zilele acestea am realizat o coroniţă de păpădii împreună cu ai mei copii. Această activitate dezvoltă motricitatea fină (adică toate mişcările pe care le realizăm cu degetele pentru a face ceva). În plus, este solicitată coordonarea mână-ochi, care ajută în activitatea de scriere (şi nu numai).

Motricitate + Coordonare = Îmbunătăţirea limbajului

Mâinile au o contribuţie semnificativă în dezvoltarea limbajului. Despre motricitate am scris mai multe aici. Lucrul mâinilor este cel care dezvoltă inteligenţa copiilor. Iar mâinile au propria lor inteligenţă; inteligenţă care conduce la o dezvoltare generală echilibrată.

Atunci când împletim o coroniţă de păpădii e nevoie de o bună coordonare mână-ochi. Asta conduce la dezvoltarea multor sinapse neuronale care ne ajută să funcţionăm adecvat.

Toate aceste activităţi contribuie la îmbunătăţirea limbajului. Aceste abilităţi sunt, de fapt, preachiziţii care stau la baza formării limbajului. Şi putem observa că sunt activităţi simple şi plăcute care se pot face acasă.

Paşi pentru realizarea unei coroniţe de păpădii
  1. Se culeg păpădiile

Şi această activitate implică motricitate şi coordonare. Cred că ai înţeles asta deja. Nu mai insist 🙂

2. Se împleteşte în 3 coroniţa.

3. Ne bucurăm de primăvară!

Distracţie plăcută!

Când te aşterni la drumul vieţii de părinte, fii fără grijă! Viitorul e cât se poate de luminos şi ai la îndemână tot ce îşi trebuie pentru a-ţi creşte frumos copiii!

P.S. Păpădiile pot fi folosite şi în exerciţiile de respiraţie. Respiraţia este foarte importantă în activitatea de vorbire. Dar o să-ţi povestesc despre asta într-un alt articol. 🙂

_________________________________________

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Acest articol a apărut în cadrul provocării “Cuvintele de luni”, din grupul “Viaţa de blogger”.

Previous articleSărbători pascale fericite!
Next articleLogo-Armonia în Aşii Români
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here