Sărbători în Lumină tuturor!
Întotdeauna am văzut sărbătorile de iarnă ca prilej de a mă reîntâlni cu cine mi-e drag. Aici intră toţi cei apropiaţi, ai casei, familia extinsă, prieteni dar şi eu. Cred că e o bună perioadă şi pentru introspecţie. În acest moment al anului, în care „rupem” rutina, cred că e potrivit să facem tot ce nu facem în mod curent.
Pentru asta, am ales câteva activităţi, pe care le practic împreună cu familia mea. Ţi le împărtăşesc pentru că aceste activităţi îţi pot face sărbătorile mai armonioase.
1.Lectura cu tematică de Crăciun
Cititul poveştilor de Crăciun e una dintre activităţile clasice care adună, ca prin magie, toată familia. De la poveştile deja cunoscute dar care capătă noi valenţe, în fiecare an, la fiecare recitire până la povestioarele scurte, cu ilustraţii frumos colorate şi scris mare, pentru copii.
În fiecare an, ne bucurăm să răsfoim cu toţii, mici şi mari, cărţuliile cu poveşti specifice momentului, să desprindem mesajele transmise, în timp ce în casă miroase a cozonac şi sarmale.
Cititul, nu doar că îmbogăţeşte vocabularul tuturor, dar ajută să ne dezvoltăm ascultarea. Acesta e un canal de învăţare mai puţin folosit, de majoritatea dintre noi, iar acum poate fi un bun moment de antrenare a ascultării.
2.Vizionarea de filme
Aşa cum sunt cărţile specifice acestei perioade, sunt şi filme care rulează permanent, începând chiar de la 1 decembrie. Dar nu vreau să-ţi spun nimic despre seria „Singur acasă”.
Perioada Crăciunului, urmată de Anul Nou, sunt despre evaluare şi stabilirea unor noi trepte pe care vrem să le parcurgem în anul care ne stă înainte. Aşa că, îţi propun două filme care vin să te umple de speranţă, perseverenţă, credinţă şi gustul împlinirii. Acestea sunt atributele de care avem nevoie la fiecare nou început de drum.
Primul film, care bucură inima tuturor, copii mici sau copii mari, este „Un băiat numit Crăciun”. Al doilea prezintă povestea unui alpinist care are un curaj nebunesc şi se numeşte „14 vârfuri: nimic nu este imposibil”. Ambele filme prezintă călătoria unor eroi care au credinţa de nestrămutat că ceea ce şi-au propus se poate realiza. Ei găsesc resursele interioare pentru a merge mai departe, chiar şi atunci când pare că nu mai există speranţă.
Îţi prezint împreună aceste filme nu doar pentru mesajul pe care ambele îl promovează ci şi pentru un aspect mai subtil. În ambele filme, personajul principal are o legătură specială cu mama. În tot timpul călătoriei lor, mama e cea care îi călăuzeşte precum a făcut-o steaua care i-a condus pe magi la ieslea pruncului Iisus. Până la urmă, Crăciunul nu este doar despre copil, ci şi despre mama lui.
3.Jocuri în familie
Copiii învaţă cel mai bine prin joc dar, tot prin joc, se crează cele mai frumoase legături într-o familie. Când ne jucăm, râdem, ne simţim bine, simţim că suntem acceptaţi şi iubiţi. Jocurile în familie sunt o activitate plăcută şi bine-venită în această perioadă.
Noi am ales un joc cu poziţii de yoga, care ne impune şi să ne mişcăm şi unul cu cuvinte. Dacă revin la ascultare, îţi recomand cu mare drag şi tabla cu activităţi din imagine.
E foarte potrivită pentru copiii care se pregătesc pentru şcoală sau pentru cei din clasa pregătitoare.
Antrenează foarte bine ascultarea şi memoria de lucru.
În zilele noastre, când suntem foarte „vizuali”, partea de antrenare a componentei auditive pare a fi absolut necesară.
4.Manifestarea recunoştinţei
Un termen destul de „la modă” aş spune, recunoştinţa nu a căpătat gratuit atât de multă popularitate. Un om care simte recunoştinţă va atrage mai multă bunăstare în viaţa lui. E benefic să mulţumim atât pentru ceea ce am primit cât şi pentru ceea ce credem că ni s-a luat sau pentru ceea ce ne dorim. În felul acesta vom reuşi să manifestăm un gând, o dorinţă. Recunoştinţa e cea care are puterea de a mă face să mă simt mai bine, ori de câte ori se întâmplă să mă învârt într-un giratoriu al emoţiilor negative.
Aş propune să ne întoarcem cu recunoştinţă spre toţi cei care, văzuţi sau doar simţiţi uşor, ne-au călăuzit până în acest punct al călătoriei noastre. Sunt cei care ne susţin, ne sunt aproape, se îngrijesc să ne pună în valoare şi să ne facă să strălucim. Sunt cei care aleg să scadă intensitatea luminii lor pentru a scoate în evidenţă Lumina noastră.
Să avem sărbători armonioase în continuare!