Fetița mea s-a născut cu cheilopalatoschizis. E o malformație maxilo-facială, care poate avea forme diverse. În limbaj popular, găsești aceste malformații cu denumirea de „buză de iepure” (dacă e o despicătură la nivelul buzei) sau „gură de lup” (atunci când sunt afectate și alte componente ale gurii).

Am început recuperarea ei cu intervențiile chirurgicale. La controalele periodice, medicul îmi spunea că e posibil ca fetița să aibă nevoie și de un logoped. Dar, nu mai repede de vârsta de 4 ani. Mi se părea foarte mult până atunci. În perioada aceea, nu aveam niciun habar despre limbaj dar 4 ani tot păreau prea îndepărtați.

Instinctiv, fără vreo recomandare, înainte ca fetița mea să împlinească 3 ani, am căutat un logoped. Fetița avea deja 3 intervenții chirurgicale. Avea reconstruită toată zona afectată. Teoretic, ea ar fi trebuit să vorbească. Din cauza traumelor repetate la nivelul gurii, fetița nu își folosea gura ca să vorbească. Avea doar câteva sunete pe care le rostea și orice tentativă de a vorbi era doar un cuvânt șoptit. Nici nu se punea problema să își dorească să repete șoapta.

Am mers la un logoped și am spus exact așa: „Nu știu ce o să faceți cu ea pentru că are doar câteva sunete pe care le pronunță, dar mă bucur dacă vreți să vă ocupați de ea.”

Logopedul mi-a explicat atunci faptul că în cabinetul de logopedie nu doar se corectează vorbirea distorsionată. Aici se face, de asemenea, stimularea limbajului și pregătirea aparatului vorbirii.

Foarte impresionată am fost când, după câteva ședințe, am observat că fetița mea începe să vorbească. Mult. Nici nu mă interesa cât e de corect. Important era că începe să vorbească!

După ce am început să studiez partea de logopedie, am înțeles că intervenția timpurie e esențială în acest domeniu.

Ce înseamnă „intervenție timpurie în logopedie”?

Intervenția timpurie înseamnă că ședințele de logopedie pot începe cât mai devreme. Nu există o limită de vârstă. Logopedul nu e cel care pune copilul la măsuță sau în fața oglinzii și începe să repete diferite sunete.

În cazul malformațiilor de la nivelul feței, a despicăturilor în special, intervenția logopedică se poate face chiar înainte de prima intervenție chirurgicală! Logopedul poate pregăti musculatura feței și poate ajuta în procesul de hrănire a copilului. Așadar, în acest caz, putem consulta un logoped încă din primele săptămâni de viața ale copilului.

La fel, un logoped poate fi de ajutor în cazurile de Sindrom Down, încă din primele săptămâni de viață. Aici musculatura e hipotonă (nu are vigoare), iar un logoped poate antrena musculatura feței copilului.

În toate aceste cazuri, părintele poate învăța tehnici și manevre pe care le poate face acasă și poate susține mai activ, mai mult, în procesul de recuperare a copilului. Triunghiul sănătos părinte-copil-terapeut poate asigura reușita în recuperarea copilului.

În cazurile afecțiunilor de neurodezvoltare, cum e Tulburarea de Spectru Autist, logopedul face parte din echipa multidisciplinară care lucrează pentru asigurarea recuperării copilului. În acest caz, logopedul poate interveni pentru stimularea limbajului, încurajarea diverselor forme de comunicare sau ecolalie.

Pentru copiii care semnalează o întârziere în achiziția limbajului, la recomandarea medicului clinician, logopedia poate începe în jurul vârstei de 2 ani. Aici sunt copiii care înțeleg tot ceea ce li se spune dar ei nu vorbesc.

Concluzii

Faptul că Blaga a vorbit târziu, dar asta nu l-a oprit să devină mare poet, e doar un mit. Poate fi un caz extrem de rar. Și, poate, pe vremea lui Blaga, nici nu exista logoped în Lancrăm :).

Logopedia poate începe cât mai de timpuriu. Printre primele semne care pot indica faptul că ar putea fi nevoie de logoped este felul în care reușește copilul să sugă la sânul mamei. Dacă nu reușește copilul să facă asta, e foarte probabil că mai târziu ar putea avea nevoie de intervenția unui logoped.

Logopedia începe cât mai devreme! Limbajul și gândirea se influențează reciproc permanent! Limbajul și comunicarea ne ajută să ne integrăm în lumea în care am ajuns.

Dacă ești în dubii cu privire la nevoia intervenției unui logoped pentru copilul tău, lasă-mi un mesaj. Putem discuta despre asta. Fiecare caz e unic, de aceea intervenția e unică! Important e să nu pierzi timpul, așteptând să vezi ce se mai întâmplă cu limbajul copilului tău. Fiecare clipă e importantă pentru recuperarea copilului!

Ca părinte, vreau să știi că nu ești singur! Sunt alături de tine, atât ca părinte, cât și ca terapeut!

Să avem zile cu zâmbete și inspirație!

_________________________________________

Îţi mulţumesc pentru că ai citit acest articol! Dacă ai primit acest mesaj de la un prieten şi nu eşti încă abonat, poţi face asta cu un click aici. Dacă consideri utilă informația prezentată pentru altcineva, nu ezita să distribui. De asemenea, te invit să vizitezi şi site-ul cărţilor mele, cu o apăsare aici.

Previous articleCea mai frumoasă experiență ca autoare
Next articleStudiu – Logopedia în Tulburarea de Spectru Autist
Mădălina Orian
Sunt Mădălina Orian, părinte și logoped din pasiune! Sunt mamă a doi copii minunați, care mi-au acordat încrederea lor atunci când m-au ales să le fiu părinte. Sunt părinte special, cu provocări pe partea de limbaj din partea copiilor mei. Cu toate că am absolvit profil tehnic, m-a atras întotdeauna natura subtilă a omului. Ca să-mi ajut copiii (și, implicit, pe mine) am devenit logoped și am descoperit că acest domeniu mă fascinează. Îmi doresc să fiu aproape de părinți care au parte de provocări în creșterea și educarea copiilor lor. Cred cu toată ființa mea faptul că părintele e primul și cel mai important terapeut al copilului iar într-un trio echilibrat și sănătos părinte-copil-terapeut, toată lumea are doar de câștigat. Cred în demersurile terapeutice pornite cu multă iubire acasă și în iubirea administrată ca tratament de vindecare pentru orice afecțiune (fizică, psihică, sufletească).

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here